BiH

Brčko: Uskoro počinje sa radom i Turistička organizacija Distrikta

Autor: Biznis.ba
Brčko: Uskoro počinje sa radom i Turistička organizacija Distrikta

Turistička organizacija Brčko distrikta BiH, početkom januara ove godine zvanično je oformljena  sa zadatkom da radi na jačanju turističke ponude i potencijala, promocije područja Brčkog te da nastavi aktivnosti koje je do tada vodila Služba za turizam Vlade Distrikta.

- Paralelno radimo na izradi svih neophodnih akata Turističke organizacije, od kojih smo neke već proslijedili na usvajanje Vladi, kao i osmišljavanju projekata koji će unaprijediti oblast turizma na području Distrikta, rekao je vršilac dužnosti direktora Turustičke organizacije Miloš Stankić, dodavši da očekuju  kadrovsku popunu, kao i preseljenje u nove prostorije, koje se nalaze u samom serdištu grada i čija se adaptacija završava.

Kad je riječ o aktivnostima na popravljanju opšte turističke slike i ponude unutar Distrikta, osim nastavljanja onoga što je do skoro bio djelokrug Službe za turizam brčanske Vlade, Stankić smatra da ima mnogo prostora za inovacije.

- Jedna od njih je i rad na privlačenju, posebno stranih investitora koji su spremni ulagati u razvoj turističkih potencijala, kroz izgradnju, akva parkova, kao i drugih sadržaja iz oblasti turističke ponude, kaže Stankić.

Svakako da ima prostora i za bolju organizaciju svih relevantnih službi i institucija Distrikta kroz jačanje saradnje, kako bi se izgradile adekvatna šetališta, trim staze, kao i multi-funkcionalna sportska dvorana, koja bi tokom cijele godine osiguravala adekvatan prostor za većinu sportkih događaja i koncerata.

- Jedna od ideja na kojoj ću kao direktor istrajavati je da na neki način Turistička organizacija bude samoodrživa. Vidjeli smo da je to moguće i prilikom nedavne posjete opštini Jajce, gdje su nam kroz razgovore prezentirana sva pozitivna razvojna iskustva pomenute opštine, čiji značajan budžetski priliv sredstava je upravo iz oblasti turizma, navodi Stankić.

U prilog tezi o samoodrživosti Stankić govori i primjer takozvanih „pametnih klupa u Brčkom“ na kojima se može i treba ostvariti finansijska dobit.

Ukoliko sve bude teklo prema planu, očekuje se da Turistička organizacija Distrikta, u punom kadrovskom i tehničko-organizacionom kapacitetu, profunkcioniše najkasnije do početka naredne godine.

(Biznis.ba)