BiH

Britanska i američka kompanija najavile otvaranje novih radnih mjesta u BiH

Autor: Biznis.ba
Britanska i američka kompanija najavile otvaranje novih radnih mjesta u BiH

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u rezidenciji britanskog ambasadora u Sarajevu, objavljeno je uspostavljanje partnerstva između britanske konsultantske grupacije Alfa Energy, već 15 godina prisutne na tržištu Bosne i Hercegovine, i američke kompanije Edison Energy.

Kroz ovo partnerstvo, novoosnovana jedinstvena globalna kompanija proširila je svoje prisustvo u 22 zemlje Evrope i širom Sjeverne Amerike te ojačala kapacitet da pomaže vodećim globalnim kompanijama u ostvarivanju njihovih strateških, energetskih, finansijskih i ciljeva održivog razvoja. Za Bosnu i Hercegovinu, ovo znači više radnih mjesta, dodatni vid podrške firmama u Bosni i Hercegovini pri izradi investicionih programa i internih procedura za smanjenje potrošnje i ovisnosti o fosilnim energentima prelaskom na obnovljive izvore, posebno solarnu energiju. Ova energetska transformacija u konačnici treba rezultirati i boljom kvalitetom zraka za sve građane Bosne i Hercegovine.

Stoga su britanski ambasador Julian Reilly i zamjenica američkog ambasadora Deborah Mennuti toplo pozdravili ovaj korak.

“Dan prije završetka COP 27 u Sharm el Sheikhu, obilježavamo početak partnerstva između Alfa Energy i Edison Energy. Putem ovog partnerstva, Alfa Energy će otvoriti još više radnih mjesta u Bosni i Hercegovini i Ujedinjenom Kraljevstvu te se fokusirati na pružanje podrške kompanijama u procesu dekarbonizacije na 22 tržišta na kojim sada rade. Okončanje naše zavisnosti o fosilnim gorivima znači i prestanak naše zavisnosti od često nepouzdanih država poput Rusije, koje su to spremne iskoristiti kao oružje rata. Međunarodna zajednica je spremna da pomogne Bosni i Hercegovini kroz njenu tranziciju. Putem UK Export Finance, britanske izvozno-kreditne linije, Bosni i Hercegovini je na raspolaganju dvije milijarde funti, uključujući i za razvoj kapaciteta obnovljivih izvora i unapređenje ekonomske sigurnosti. Ali, vlada u ovoj zemlji mora uraditi više. Regulative i zakoni se trebaju uskladiti sa energetskom zajednicom, a potreban nam je i Nacionalni energetski i klimatski plan, koji bi domaćim i međunarodnim kompanijama, za koje znamo da su zainteresovane za investiranje, dao potrebnu sigurnost. Sa ovim promjenama, uz inovativnost i pokretačku snagu koju će donijeti Alfa Energy i Edison Energy, vidim sjajnu budućnost u sektoru obnovljivih izvora električne energije u BiH,“ izjavio je britanski ambasador Julian Reilly.

“Vodeća američka kompanija u energetskom sektoru, Edison Energy, dolazi u ključnom trenutku, kada izazovi koji proizlaze iz klimatskih promjena zahtijevaju i globalna i lokalna rješenja kako bi naša društva imala priliku ublažiti ih na vrijeme. Drago mi je da su prepoznali prečesto neiskorišten poslovni i ljudski potencijal koji postoji ovdje u Bosni i Hercegovini. Uspješna energetska tranzicija zahtijeva od vlada da odrade svoj dio posla osiguravajući osnovne temelje i sigurnost koja su kompanijama potrebna za velika ulaganja i pokretanje tranzicije prema budućnosti čiste energije. Pozivamo Bosnu i Hercegovinu da bez odlaganja usvoji svoj Nacionalni energetski i klimatski plan, signalizirajući svojim građanima, kompanijama i svijetu da je ozbiljna u pogledu održivog upravljanja svojim resursima i osiguranja ekonomskog rasta koji nudi energetska tranzicija. Vlada Sjedinjenih Američkih Država raduje se nastavku ovog razgovora i većem strateškom angažmanu novoizabranih vlada na svim razinama u BiH kako bi se ubrzao tempo,” kazala je zamjenica američkog ambasadora Deborah Mennuti.

Damir Ahmović, predsjednik za Evropu kompanije Alfa Energy, istakao je: „Za Alfa Energy, Bosna i Hercegovina je bila dom mnogo godina. Naš tim u Sarajevu danas broji više od 150 uposlenika i već sada rastemo dalje dok razvijamo saradnju sa komercijalnim i industrijskim klijentima kako bismo im pomogli da dekarboniziraju svoju proizvodnju. Partnerstvo sa Edison Energy za nas znači dalje usmjeravanje investicija ka BIH, otvaranje novih radnih mjesta te osiguravanje veće energetske sigurnosti i autonomije u cijeloj regiji.“

„Pomažući velikim i srednjim klijentima da ostvare svoje energetske i ciljeve održivosti, naša kompanija se pozicionira kao katalizator pozitivnih promjena širom Bosne i Hercegovine koje će u konačnici dovesti do jače ekonomske konkurentnosti privatnog sektora, te čišće i otpornije budućnosti,“ dodao je Oded Rhone, izvršni direktor Edison Energy.

Ovaj događaj je bio prilika da se još jednom naglasi potreba da vlasti u ovoj zemlji što prije usklade zakonske i podzakonske akti sa preporukama Energetske zajednice kao i za brzim donošenjem Nacionalnog energetskog i klimatskog plana kako bi se domaćim i međunarodnim kompanijama pružila dodatna sigurnost pri investiranju u turbulentnim vremenima.

Nakon konferencije za medije, predstavnici obje kompanije susreli su se sa nekim od najznačajnih firmi u Bosni i Hercegovini, relevantnim domaćim akterima i međunarodnim finansijskim institucijama.

(Biznis.ba)