službena posjeta

Britanska ministrica posjetila Adriatic Metals u Varešu

Autor: Biznis.ba
Britanska ministrica posjetila Adriatic Metals u Varešu
Foto: Fena

U okviru službene posjete Bosni i Hercegovini, ministrica za Evropu Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Nusrat Ghani posjetila je kompaniju Adriatic Metals BH u Varešu.

U pratnji britanskog ambasadora u BiH Juliana Reillyja, Ghani se sastala s uposlenicama koje predstavljaju buduće liderice kompanije.

Ghani je tokom posjete izrazila zadovoljstvo što je imala priliku vidjeti kako Adriatic Metals BH doprinosi lokalnom, a i državnom ekonomskom rastu i evropskoj energetskoj tranziciji.

- Ovaj posjet na visokom nivou omogućio nam je da gošću upoznamo s pojedinostima naše investicije u Bosni i Hercegovini, posebno kad je riječ o našoj ulozi u osiguravanju sirovina potrebnih za energetsku tranziciju u skladu s ključnim ciljevima Zakona o kritičnim sirovinama Evropske unije - izjavio je Paul Cronin, generalni direktor Adriatic Metals BH.

Otvaranjem rudnika kompanije Adriatic Metals, Bosna i Hercegovina je stala rame uz rame s državama koje igraju važnu ulogu u jačanju pozicije Evropske unije u globalnom lancu snabdijevanja metalima - Španiji, Finskoj, Grčkoj, Irskoj, Poljskoj, Portugalu i Švedskoj.

Cjelokupni projekat je dizajniran i izgrađen uz korištenje lokalnih dobavljača, ali i najnovijih tehnologija u ovoj industriji. Rudnik olova, cinka i srebra izgrađen je zajedničkim radom stranih i lokalnih radnika, većinom lokalnih dobavljača i posluje u skladu s najvišim ESG standardima, prenosi Fena. Projekt pokazuje da se rudarska operacija može izgraditi i voditi na održiv način, uz podršku ekonomskom razvoju i unapređenju životnog standarda na lokalnom i državnom nivou.

- Ta posjeta je učvrstila veze i s kompanijom, i veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, naglašavajući zajedničke ciljeve i stratešku važnost rudarskog sektora za ekonomsku budućnost BiH.

Adriatic Metals nastavlja raditi na unapređenju svojih projekata s fokusom na održivost, inovacije i dugoročnu korist za sve dionike - zaključio je Cronin.