BiH

Brzorastuće kompanija su pokretačka snaga svjetske ekonomije

Autor: Biznis.ba
Brzorastuće kompanija su pokretačka snaga svjetske ekonomije

Kontinuiran rast i razvoj i pretvaranje prepreka u prednosti izazovi su koje je uspješno savladalo 1.216 brzorastućih kompanija u Bosni i Hercegovini, pokazale su analize LRC-a i Poslovnih novina.

Izuzetan i kontinuiran poslovni uspjeh ovih kompanija zaslužio je biti prepoznat i priznat kao vrlo važan faktor u razvoju domaće privrede, pa je danas u Tarčinu kod Sarajeva održana prva poslovna konferencija “Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju”.

Kako su rekli učesnici, brzorastuće kompanije pokretačka su snaga svjetske ekonomije u 21. stoljeću, a odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u poduzetništvu moguće je pronaći upravo u njima - poduzetničkim zvijezdama koje u kontinuitetu ostvaruju rast ključnih finansijskih parametara.

Direktorica projekta Alena Ahmetspahić-Fočo istakla je da je konferenciju obilježila premijerna dodjela priznanja predstavnicima brzorastućih kompanija u BiH, a o čijem se značaju pričalo proteklih pet mjeseci.

- Za potrebe rangiranja korišteni su zvanični podaci koje je ustupio LRC d.o.o. - najveća bonitetna agencija u BiH i suorganizator konferencije. Rangirane kompanije generirale su nova radna mjesta te tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada, u vremenu kada mnogi žele otići iz zemlje – istakla je Ahmetspahić-Fočo.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naglasio je kako brzorastuće kompanije danas predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji imaju utjecaj na investiranje i ekonomski rast, a pozitivne prakse ovih kompanija danas se u svijetu koriste kao model, budući da su njihovi poslovni procesi u savršenom skladu.

NLB banka već drugu godinu zaredom daje podršku brzorastućim kompanijama u BiH, čvrsto vjerujući da upravo ova preduzeća čine motor razvoja privrede Bosne i Hercegovine.

- Strukturiranje kreditne transakcije je sigurno dvosmjerni proces i svakako bi trebao biti savjetodavan od banke. Naravno, najvažnije je pronaći rješenje na obostrani interes koje će zadovoljiti potrebe kako klijenata tako i banke jer je zajednički interes jedan od najbitnijih faktora iz kojeg proizilazi dugoročna suradnja između dvije strane – istakao je direktor Sektora za poslovanje sa pravnim licima NLB banke Sanel Bosnić.

Projekt posvećen brzorastućim kompanijama, kako je danas rečeno,  za cilj ima pokazati da u BiH ima veoma uspješnih preduzeća koja su priznata na domaćem i svjetskom tržištu, a krunisan je specijalnom publikacijom koja sadrži rangiranje domaćih i regionalnih brzorastućih kompanija, te ističe njihovu važnost za bh. ekonomiju i prezentira mogućnosti i potencijale poticaja daljeg rasta ovih kompanija u BiH.

(FENA)