Smart City vodič

Budućnost digitalne transformacije u BiH: Sedmi Smart City Forum u BiH

Autor: Biznis.ba
Budućnost digitalne transformacije u BiH: Sedmi Smart City Forum u BiH
Foto: FENA

Sedmi Smart City Forum u organizaciji Bit Alijanse, krovnog udruženja najvećih IT kompanija u BiH, bio je posvećen budućnosti digitalne transformacije u BiH, a posebna pažnja posvećena je razumijevanju pametnih gradova, globalne kategorije čiji se koncept razvio pod utjecajem tehnološkog napretka i inovacija velikih kompanija, prenosi Fena. 

Izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić naglasio je ključnu ulogu saradnje svih učesnika  okupljenih pod okriljem Smart City Foruma, te važnost kontinuirane razmjene znanja, iskustava, pozitivnih praksi i naučenih lekcija, a učesnicima Smart City Foruma obratila se i Amira Omanović, programska menadžerica uime GIZ-a u BiH.

- Digitalna transformacija lokalnih samouprava je proces koji treba da ima za cilj unapređenje pružanja usluga ka građanima i privredi. Kako bismo bili sigurni da ćemo napraviti pravu stvar u proces uključujemo i zainteresovane strane i provjeravamo koji su njima najvažniji procesi ili usluge, koje treba modernizirati, odnosno digitalizovati - poručila je Omanović.

Na Forumu je predstavljen Smart City Vodič, jedan od rezultata projekta "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH." Projekt implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Bit Alijansom, te u partnerstvu sa kompanijama Lanaco i DVC Solutions.

Vodič, koji su predstavili autori Lejla Turulja i Srđan Nogo, ne samo što precizno definiše koncept pametnih gradova, već i pruža jasne korake koje javne lokalne samouprave trebaju poduzeti kako bi u potpunosti iskoristile prednosti digitalne transformacije.

Kristina Erak, projektna menadžerica na projektu Pametni gradovi je rekla da je Smart City Forum kao zamišljen kao platforma susreta svih zainteresovanih aktera - javne uprave, institucija, privatnog sektora i međunarodnih organizacija, a koje imaju interes za implementaciju inicijativa i procesa digitalne transformacije.

Šef Katedre za telekomunikacije na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu Dejan Vukobratović održao je predavanje o ulozi modernih informaciono - komunikacionih tehnologija u razvoju budućih pametnih gradova koje je bilo obogaćeno s pozitivnim praksama iz Srbije i Slovenije, istraženim unutar projekta Marvel ostvarenog kroz EU Horizon program.

Učesnici panel diskusije pod nazivom "Budućnost digitalne transformacije u BiH – jesmo li spremni za naredne korake?" diskutovali su o unapređenju digitalne transformacije u javnim lokalnim samoupravama u Bosni i Hercegovini. Panel je pružio dodatnu strukturu i usmjeravanje raspravi, a u njemu su učestvovali Irida Varatanović iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Predrag Pajić iz Saveza opština i gradova RS, Nermin Fatkić iz Saveza općina i gradova FBiH te Adnan Kulovac, ekspert za digitalizaciju.

Jedan od ključnih zaključaka foruma, održanog početkom sedmice na Trebeviću, bio je naglasak na holističkom pristupu i njegova nužnost u implementaciji, pružajući važne smjernice za buduće korake u procesu digitalne transformacije lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini.