BiH

'Business point' nova adresa za buduće ulagače u Zenici

Autor: Biznis.ba
'Business point' nova adresa za buduće ulagače u Zenici

Centar za poduzetnike i investitore 'Business point Zenica', koji je, uz podršku Evropske unije i Vlade Njemačke, danas svečano otvoren u prostoru Zeničke razvojne agencije ZEDA, u narednom će periodu biti prva adresa na kojoj će potencijalni ulagači dobiti sve informacije o mogućnostima ulaganja u Gradu Zenici.

- Ovo je samo tačka na „i“, na sve što smo radili protekle dvije godine u saradnji sa Gradskom upravom, kroz proces uvođenja BFC certifikata u Grad Zenicu, zatim i osmišljavanju poiticajnih mjera, a sve u saradnji sa EUProLOcal programom, koji se finansira iz sredstava EU i putem Agencije GIZ njemačke vlade. Ovo nam otvara buduće perspektive - kazao je direktor ZEDA-e Senad Pašalić, istaknuvši da je Centar usitinu kruna uspostavljenog sistema između Udruženja poslodavaca Zenica, Gradske uprave i Agencije ZEDA.

-To se reflektiralo i na grant podršku, koja je bila jako bitna, a, prije svega, za firme u metaloprerađivačkom i drvnom sektoru, gdje je naših sedam firmi povuklo oko 680.000 KM za unapređenje konkurentnosti.

Svaki projekt koji vodi poboljšanju poslovnog ambijenta i povećanju investicija, indirektno je koristan i za Grad Zenicu - kazala je Amra Mehmedić, savjetnica za privredu gradonačelnika Zenice Fuda Kasumovića.

Gradonačelnik Kasumović je podvukao kako je svjestan da samo privlačenjem investicija može biti bolje i Gradu i građanima i državi BiH.

-Ove smo godine, prvi put u budžet, izdvojili oko milion KM za podršku poduzetništvu, u čemu su nam, sa svojim idejama, veliku pomoć dali privrednici. Još više ćemo izdvojiti sredstava da privučemo investicije - najavio je Kasumović.

On je najavio da će za samo jednu KM investitorima prodavati građevinsko zemljište, ali i da će sve potrebne dozvole, ako imaju čiste papire, umjesto za sadašnjih sedam, dobijati za samo tri dana.

Otvaranje Centra koštalo je 201.028 KM, a sa 160.150 KM podržali su ga Evropska unija i Vlada Njemačke.

Svečanosti su prisustvovali i Sinno Khaldoun, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, te Brigitte Heuel-Rolf, direktorica GIZ Ureda za BiH i Crnu Goru, koji su izrazili zadovoljstvo što su mogli podržati ovaj projekt, kao i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Biznis.ba / FENA