BiH

CBBiH: Internetom kruži izmišljena izjava guvernera Softića

Autor: Biznis.ba
CBBiH: Internetom kruži izmišljena izjava guvernera Softića

Centralna banka BiH upozorila je javnost da internetom kruži izmišljena izjava guvernera CBBiH Senada Softića koja je objavljena kao dio članka "Novi finansijski intervju Gorana Bregovića može pomoći bosancima da se obogate", a kojim se građani BiH ohrabruju na investiranje u kriptovalute.

Iz CBBiH napominju da ta institucija nikada nije davala niti će davati izjave kojima se sugeriše bilo koja vrsta investiranja, uključivo i investiranje u kriptovalute. Dodaju da su stavovi CBBiH o kriptovalutama i fintechu već poznati i više puta objavljivani, a u skladu su s politikama Evropske centralne banke (ECB) koja zagovara konzervativan i oprezan pristup.

S obzirom da ta izmišljena izjava može biti tretirana kao podrška guvernera i CBBiH kao institucije na poduzimanje određenih finansijskih odluka, iz CBBiH upozoravaju građane da budu oprezni i zbog činjenice da se uz tekst, koji sadrži navodnu guvernerovu izjavu, daju i instrukcije o investiranju u kriptovalute.

Također, žele skrenuti pažnju građanima da je taj članak napravljen na način da bi se stekao utisak da ga je objavio jedan od news portala iz Bosne i Hercegovine - na dnu članka se nalaze pozitivni komentari, čime je autor, očito, želio podići nivo vjerodostojnosti sadržaja, a jedino po čemu se taj članak razlikovao po izgledu od članka s originalnog portala jeste link na kome se on nalazi.

- Imajući sve navedeno u vidu, kao i trend porasta internet prevara, CBBiH poziva građane da dobro obrate pažnju na informacije koje su plasirane putem interneta, a posebno na one koje se tiču njihove imovine i/ili ličnih podataka - saopćeno je iz CBBiH.

Biznis.ba / FENA