BiH

Certifikat o sigurnosti informacija podiže kredibilitet firmi

Autor: Biznis.ba
Certifikat o sigurnosti informacija podiže kredibilitet firmi

Certifikat o sigurnosti informacija podiže kredibilitet certificiranih firmi i povjerenje potencijalnih partnera - istaknuto je na seminaru "Upoznavanje o zahtjevima standarda ISO 27001:2013 - Sistem upravljanja sigurnošću informacija" koji je održan danas u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Direktor Instituta za certificiranje sistema Nedim Čaušević izjavio je da je cilj današnje edukacije ukazati na rizike koji su vezani uz sigurnost informacija i potrebu da se okrenemo procjeni rizika i certificiramo svoje sisteme.

Podsjetio je da su u posljednjih nekoliko dana kriminalci došli u BiH i sa bankomata ukrali nekoliko miliona KM.

- To je znak za uzbunu i vrijeme je da svi shvate da informacije danas postaju kapital - rekao je Čaušević.

Direktor Finansijsko-informatičke agencije (FIA) Esad Mahmutović naveo je da firme zaštitom svojih podataka stiču povjerenje ljudi, te da je posebno važno imati pravno valjane i vjerodostojne izvore podataka koji su zaštićeni.

- FIA je nosilac poslovnih registara u FBiH koji su dostupni javnosti na internetu, ali i zaštićeni o čemu govori to što smo nosioci ISO standarda 27001 - naglasio je Mahmutović.

Direktorica Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH Elma Kovačević-Bajtal kazala je da Komora podržava i promiviše uvođenje standarda u proces organizacije svakog preduzeća, kao i da je i sama certificirana za ISO standarde 9001 i 14000.

- Standard ISO 27001:2013 odnosi se na sigurnost informacija i svaka kompanija koja ih uvede šalje poruku da je dobro organizovana i da se bolje odnosi prema zaštiti svojih informacija - dodala je Kovačević-Bajtal.

Spomenuti standard navodi da je informacija imovina koja kao i ostala važna imovina u poslovanju ima vrijednost za organizaciju i mora biti stalno odgovarajuće štićena. Upravo standard ISO 27001 definiše šta bi sve organizacija trebala da preduzme da bi bila osigurana zaštita informacija.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=HjMjA1PtAK4&feature=emb_title[/embed]

Biznis.ba / FENA