Bihać

Češka želi ulagati u izgradnju prečistača vode na izvorištu u BiH

Autor: Biznis.ba
Češka želi ulagati u izgradnju prečistača vode na izvorištu u BiH
Foto: Nezavisne

Češka Republika je spremna da finansira izgradnju postrojenja za prečišćavanje pitke vode na izvorištu Klokot, odakle se grad Bihać snabdijeva vodom, a sve s ciljem da se građanima osigura zdravstveno ispravna i kvalitetna voda za piće.

Ovo je istaknuto prilikom jučerašnje posjete Jane Lolić Šindelkove, nove ambasadorice ove zemlje u Bosni i Hercegovini, gradu Bihaću.

Ona se tom prilikom susrela sa bihaćkim gradonačelnikom Elvedinom Sedićem i njegovim saradnicama, a razgovaralo se o ovoj i drugim temama.

Izvor rijeke Klokot, koji spada među najizdašnija izvorišta pitke vode u Evropi, godinama trpi zagađenje koje dolazi s područja Plitvica, susjedne općine u Republici Hrvatskoj, što je pokazala i naučna studija izrađena prije četiri godine.

"Klokot je jedan od najizdašnijih izvora pitke vode u Evropi i svojim kapacitetima mogao bi zadovoljiti potrebe cijelog ovog područja. Naša namjera je riješiti višegodišnji problem zagađenja koji dolazi iz susjedne države. Kako se radi o višemilionskom ulaganju, treba nam podrška partnera. Češka Republika je, putem svoje ambasade i Češke razvojne agencije, zainteresirana da sudjeluje u ovom projektu, jer sličan već sprovode u Opštini Teslić", rekao je Sedić nakon sastanka.

Češka ambasadorica istakla je kako se razgovor vodio o aktuelnim i budućim projektima na planu vodozaštite i prerade vode, a takvi projekti su, kako je naglasila, među njihovim glavnim opredjeljenjima u Bosni i Hercegovini. Češka Republika je od 2016. godine prisutna na ovom području finansirajući različite projekte, a trenutno je u toku jedan koji se odnosi na aktivnosti ronilačko-deminerskog tima i čišćenje rijeke Klokot od neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz proteklog rata.