BiH

CIGRE BiH: U fokusu sistem trgovanja emisijom ugljičnog dioksida

Autor: Biznis.ba
CIGRE BiH: U fokusu sistem trgovanja emisijom ugljičnog dioksida

Upravni odbor Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) na sjednici u Sarajevu razmotrio je niz informacija koje se tiču predstojećih događaja, prije svega septembarskog zasjedanja Administrativnog vijeća CIGRE Pariz u Sarajevu i 16. Savjetovanja elektroenergetičara u oktobru u Neumu.

- U fokusu uvodnih referata na neumskom savjetovanju biće tranzicija energetskog sektora s fokusom na EU ETS i CBAM odnosno sistem trgovanja emisijom ugljičnog dioksida i mehanizam za ugljičnu prilagodbu na granicama, što bi moglo imati negativne refleksije na sektor proizvodnje cementa, aluminijuma, željeza, čelika, gnojiva i proizvodnje električne energije - izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik tog komiteta.

Kao tradicionalni dio neumskog savjetovanja i ove godine biće upriličen okrugli sto posvećen trendovima u oblasti elektromobilnosti. Iskustva u vezi s tim prezentirat će predstavnici Porsche autoiindustrije i Elektroprivrede Slovenije.

Za savjetovanje je pripremljeno oko 150 stručnih radova, a među njima ima i onih koji se tiču i proizvodnje električne energije u nuklearkama.

biznis.ba