BiH

Cijena maline niža nego lani

Autor: Biznis.ba
Cijena maline niža nego lani

U Opštoj poljoprivrednoj zadruzi "Srebrenica", koja je otkupila 500 tona maline kažu da na cijenu utiče više faktora i da ona još nije definisana, prvenstveno zbog lošeg kvaliteta usljed obilnih kiša.

Direktor ove zadruge Ivan Todić rekao je novinarima da je cijena maline u posljednje dvije godine u opadanju i da je više razloga uticalo da toga dođe.

"Prvi razlog je slabiji kvalitet maline, a zatim povećanje proizvodnje ovog voća u više evropskih zemalja", objasnio je Todić.

On ističe da su tokom ovogodišnje berbe neke hladnjače u BiH objavljivale dnevnu otkupnu cijenu koja je bila 1,6 KM za kilogram maline i ta cijena je zbog kiša i lošeg kvaliteta opala na 0,5 KM za kilogram.

Todić kaže da će konačna otkupna cijena sigurno biti niža od prošlogodišnje koja je iznosila 1,9 KM za kilogram i da na to utiče cijena maline na svjetskoj berzi.

On je dodao da otkupljivači još nisu utvrdili cijenu, iako su neki isplaćivali malinu u toku berbe po akonatativnoj cijeni od jedne KM za kilogram.

Prema Todićevim riječima, proizvođači maline su nezadovoljni i treba da se utvrdi cijena da ne budu ugroženi i obeshrabreni za dalju proizvodnju, što je skoro neizvodljivo.

On naglašava da je najavljeno da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatiti podsticaj od 0,15 KM za kilogram maline proizvođačima, što će ublažiti posljedice loše berbe i cijene maline.

Hladnjača "Bos agro fud" u Potočarima kod Srebrenice, kao najveći otkupljivač jagodičastog voća u regiji Birač, još nije objavila zvaničnu otkupnu cijenu, kao ni ostali hladnjačari.

Uzgajivači su došli do nezvaničnih informacija da će ta hladnjača isplaćivati 1,4 KM za kilogram maline sorte "vilamet" i 1,5 KM po kilogramu za sortu "miker", koje se uzgajaju na ovom području.

Prošle godine proizvođači malina bili su nezadovoljni cijenom od 1,9 KM za kilogram maline, pa su početkom avgusta organizovali sastanke i mirne proteste.

Zbog svakodnevnih padavina i nepovoljnih vremenskih uslova ovogodišnja berba maline u srednjem Podrinju završena je ranije nego prethodnih godina, te su rod i kvalitet slabiji.

Biznis.ba