BiH

Cijene evropske, plate balkanske

Autor: Biznis.ba
Cijene evropske, plate balkanske

Iako je cijena brašna sve viša, kako kažu domaći mlinari zbog sve skuplje nabavne cijene pšenice u Srbiji i Mađarskoj, naši pekari tvrde da do poskupljenja hljeba, peciva i pekarskih proizvoda neće doći ukoliko ne dođe do drastičnog povećanja cijene brašna.

Hajde da im vjerujemo ovaj put i da se nadamo da cijena brašna neće dalje drastično rasti, jer nam pored visokih cijena goriva, porasta cijena pojedinih kućanskih aparata i namirnica, svakako ne treba još i viša cijena hljeba pored već ionako odavno iscrpljenih kućnih budžeta.

Ostaje nam samo da se nadamo da pekari neće dići cijenu hljeba, te da se neće sve lomiti na leđima građana kao što se lomilo kada su pojedini pekari odlučili podići platu svojim radnicima, da bi ih zadržali.

U pojedinim banjalučkim pekarama domaći hljeb dostiže cijenu od marku i po, međutim kako kažu u udruženjima potrošača, cijene hljeba i pekarskih proizvoda je izuzetno teško upratiti zbog neuređenog tržišta, pa se tako hljeb može naći i za 0,70 KM pa nadalje.

Ono što bi zaintrigiralo svakog građanina je šta mi to plaćamo za 0,70 KM, ali i za 1,50 KM? Da li nas varaju na gramaži, da li nam za 0,70 KM u suštini poturaju kiflu umjesto hljeba?

Na putu smo ka EU sa cijenama, i cijene hljeba su nam sve više evropske, a plate balkanske, te bi najavljeni i očekivani rast plata u RS svakako opravdao pojedina poskupljenja. Pored toga što bi povećanje plata eventualno opravdalo rast pojedinih cijena namirnica, veće plate su i jedini način da se mladi ljudi zadrže u ovoj zemlji.

Dok pojedinci za "bijeli hljeb" dobijaju pozamašne novčane iznose, običnim građanima ne preostaje ništa drugo nego samo da se nadaju da im na trpezarijskom stolu neće zafaliti šnita bijelog hljeba i da im neće preostati samo mrvice.

Biznis.ba / Nezavisne