Zajednički stav

Članovi Vlade SBK sa načelnicima općina razmatrali mogućnosti za isplatu pomoći zaposlenima

Autor: Biznis.ba
Članovi Vlade SBK sa načelnicima općina razmatrali mogućnosti za isplatu pomoći zaposlenima
Vlada SBK / FENA

Članovi Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) sastali su se danas sa načelnicima općina u kantonu kako bi ih obavijestili o trenutnom stanju, kapitalnim projektima i investicijama, razmotrili kreditno zaduženje SBK te zauzeli zajednički stav oko isplate oko 2.500 KM pomoći zaposlenicima.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić kazao je nakon sastanka kako je optimističan oko isplate jednokratne pomoći, ali i napomenuo da je zajednički zaključak da se izvrši analiza i pokuša uskladiti visina te pomoći kako bi bila ista za zaposlenike u kantonalnim i općinskim tijelima.

"Stava smo da po prvi put imamo stabilne proračune, da možemo ići u kreditno zaduženje, da trebamo raditi više oko usvajanja proračuna, da svi oni koji rade u kantonu imaju približno istu osnovicu. Kad je u pitanju isplata pomoći, trebamo napraviti analizu proračuna da to bude jednoobrazno za čitav kanton i općine. Da se nađe jednako rješenje za sve uposlenike javnih ustanova i poduzeća. Vjerujem da će kanton, mi kao načelnici i naša općinska vijeća naći zajednički cilj da neko ne dobije manje u jednom gradu u odnosu na drugi grad", rekao je Ajkunić.

S druge strane, premijer SBK Tahir Lendo kazao je kako su se svi učesnici sastanka složili da je odluka Vlade FBiH pogrešna i da zaposlenike u javnim tijelima stavlja među najugroženiju populaciju.

"Učesnici sastanka su jednoglasno rekli da odluka Vlade FBiH nije dobra za FBiH i kanton. Takva odluka je trebala biti samo za realni sektor i poduzeća u realnom sektoru. Svi smo zaključili da su nam državni službenici i namještenici isplivali na prvo mjesto ugroženosti u FBiH, što nije tačno. Naravno, svako voli imati zadovoljnog radnika, ali mi sigurno nemamo sredstava da isplatimo 2.500 KM, bilo koja općina ili kanton. Mi smo danas zaključili da uradimo detaljnu analizu, da vidimo mogućnosti i iz kojih sredstava to isplatiti ne ugrožavajući projekte i kapitalne investicije", rekao je Lendo.

Osim toga, premijer je naglasio kako će kanton ići u kreditno zaduženje od 40 miliona KM.

"Informisali smo načelnike o razvojnim projektima. Mi smo u proceduri da se možemo kreditno zadužiti za razvojne projekte od interesa za kanton i općine. Otprilike 75 posto sredstava utrošit ćemo u projekte od interesa za kanton, a oko 25 posto za projekte od interesa općina", rekao je Lendo, prenosi FENA.