BiH

CosmoHub i USAID: Mladi poduzetnici iz dijaspore ulažu u razvoj domaćih aplikacija

Autor: Biznis.ba

Razvoj domaćih aplikacija prilika za inovacije i iskorak IT sektora ...

Na DiaWorks sesiji koju je realizirao USAID kroz projekat "Diaspora Invest" podržan od Vlade Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa CosmoHubom, Rašid Redžić, poduzetnik iz naše dijaspore u Njemačkoj, predstavio je razvoj svoje platforme za zapošljavanje - myExit.

Rašid je razgovarao s predstavnicima 10 IT startupa u CosmoHubu, dijeleći neprocjenjive uvide iz svojih iskustava. Diskusije su se fokusirale na teme pronalaženja investitora, razvoj proizvoda, tržišne izazove i kreiranje efikasnih marketinških strategija.

"Ideja za myExit je nastala tokom druženja sa poslovnim partnerom Emre Secginom u julu 2021. godine," prisjeća se Rašid. "U jesen iste godine počeli smo postepeno realizovati projekat i u januaru 2023. godine lansirali aplikaciju u Njemačkoj. U augustu smo započeli rad u BiH. Dok Emre radi na širenju platforme u Njemačkoj, ja sam preuzeo odgovornost za širenje platforme u Bosni i Hercegovini. Međutim, uvijek smo tu jedan za drugog, bez obzira da li je potrebna podrška u IT-u, prodaji ili nekom drugom dogovoru."

Mubina Alibašić Sarajlija iz CosmoHuba istakla je značaj ove saradnje, izjavivši: “Duboko smo ponosni i zahvalni na ovoj prilici za razmjenu znanja. Zajedno otvaramo vrata kako bismo promovirali iskustva iz dijaspore i priče o povratku. Posebno nam je važno da osobe koje mogu pružiti mentorstvo lokalnim startupima dođu ovamo.”

Rašid je detaljno opisao funkcionalnosti koje myExit nudi, "Naša platforma omogućava poslodavcima da njihov oglas vidi širok spektar kandidata, čak i preko granica. Uz to, pružamo funkcionalnost direktnog chat-a s kandidatima, mogućnost zakazivanja sastanaka, a također i transparentnost u komunikaciji. Naprimjer, kada poslodavac odbije kandidata, naša platforma automatski obavještava kandidata o toj odluci. Naš sistem također podržava najmodernije načine plaćanja, olakšavajući proces od registracije do objavljivanja oglasa."

Govoreći o važnosti prenošenja znanja mladim inovatorima, Rašid je naglasio: "Mlada generacija će za nekoliko godina kvantitativno prevladati na radnom tržištu. Kompanije moraju biti spremne na ovu promjenu kako bi ostale relevantne. Mlađe generacije su tehnološki spremne i imaju visoka očekivanja od usluga, što može biti ključno za opstanak mnogih kompanija. Kako bismo bili ekonomski relevantni kao država, trebamo ulagati u mlade generacije i podržavati ih da započnu svoje poslovne poduhvate."

Ova sesija bila je važna prilika za predstavnike 10 tech start-upa iz BiH da istraže različite mogućnosti i izazove u razvijanju domaćih platformi i aplikacije svojih proizvoda na međunarodnom tržištu.

(Biznis.ba)