BiH

Cvijanović: Gubici općina zbog povećanja plaća u RS-u bit će sanirani kroz druge mjere

Autor: Biznis.ba
Cvijanović: Gubici općina zbog povećanja plaća u RS-u bit će sanirani kroz druge mjere
Gubici koje će pretrpjeti budžeti lokalnih zajednica zbog mjera za povećanje plaća u Republici Srpskoj (RS), bio je povod za današnji sastanak predsjednika Saveza općina i gradova RS-a Ljubiše Ćosića sa entitetskom premijerkom Željkom Cvijanović.

"Dio troškova za rast plaća otpada na lokalne zajednice, ali će ti gubici biti sanirani kroz povećanje prihoda po osnovu poreza na potrošnju, veći broj radnika, pojačani rad inspekcijskih organa i kroz finansiranje određenih projekata na lokalnom nivou", tvrdi Cvijanović.

Vlada ove godine, kako je navela, investira oko 120 miliona KM u općine i gradove u RS-u.

Cvijanović ponavlja da je evidentan rast prihoda po osnovu PDV-a što će se odraziti na izdvajanja za lokalne zajednice.

I Ljubiša Ćosić je rekao da dio sredstava koji se odnosi na neoporezivi dio dohotka, sa 200 na 500 KM, donijet će manje prihode u budžetu općina, ali da je to mjera koja će uticati na bolji život stanovnika i donijet će im veće prihode i povećanu potrošnju, a time i veći povrat prihoda lokalnim zajednicama.

"Dobili smo potvrdu da prihod od indirektnih poreza rastu i privobitno planirani iznos od 302 miliona KM za sve lokalne zajednice bit će povećan na 315 miliona ili 320 miliona KM. Za narednu godinu imamo projekciju i da to bude 345 ili 350 miliona KM", rekao je Ćosić.

Biznis.ba / FENA