BiH

Cvijanović: Postoji opredijeljenje za povećanje najniže plaće u RS-u

Autor: Biznis.ba
Cvijanović: Postoji opredijeljenje za povećanje najniže plaće u RS-u

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović razgovarala je danas sa predstavnicima entitetske Konfederacije sindikata o mjerama koje je Vlada predložila s ciljem povećanja neto plaća zaposlenima u realnom i javnom sektoru u tom bh. entitetu kroz povećanje neoporezivog dijela dohotka.

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što između Vlade i socijalnih partnera postoji dobra saradnja i visok stepen razumijevanja, te dodala da je zajednički cilj i strateško opredijeljenje ekonomska stabilnost i unapređenje položaja svih radnika u RS-u, saopćeno je iz entitetske vlade.

Predstavnici Konfederacije sindikata su podržali predložene vladine mjere te najavili da će u narednom periodu nastaviti da, kroz partnerski odnos sa institucijama entiteta, djeluju u pravcu unapređenja materijalnog položaja zaposlenih.

Entitetska premijerka je naglasila da je posebno značajno to što su predložene mjere osnova za naredne korake koji će uslijediti, te da će Vlada RS-a, kroz dijalog sa socijalnim partnerima, nastaviti da sprovodi aktivnosti koje će služiti rasterećenju privrede i kojima će se intervenisati prema svim radnicima, te da postoji jasno opredijeljenje za povećanje najniže plaće za radnike u RS-u.

Najniža plaća trenutno iznosi 410 KM.

Iz Vlade navode da su sagovornici izrazili zadovoljstvo činjenicoma da RS bilježi pozitivne privredne trendove koji omogućavaju da se strateški i ciljano radi na unapređenju položaja svih kategorija stanovništva.

Biznis.ba / FENA