BiH

Da li će nova sistematizacija u RMU Zenica riješiti nagomilane probleme rudnika

Autor: Biznis.ba
Da li će nova sistematizacija u RMU Zenica riješiti nagomilane probleme rudnika

Rudnik mrkog uglja Zenica zvanično ide u sistematizaciju radnih mjesta. Od 800 radnika, njih 164 proglašeno je viškom. Odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Elekroprivrede BiH. Hoće li ovo riješiti nagomilane probleme zeničkog rudnika?

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica

"Bolje 150 radnika zbrinuti adekvatno nego da 800, evo 796 nas ima nego da smo svi pali i da nas nema nigdje"

Ovim riječima i sindikat, ali i radnici Rudnika mrkog uglja Zenica dočekuju sistematizaciju u ovom rudniku. Sa obustavljenom proizvodnom i dok čekaju isplatu već dvije zaostale plate, smanjenje broja radnika vide kao jedino rješenje.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica

"Mi smo mozda mogli i traziti palta da se ispalti, li ne, mi smo zeljeli da kao Sindikat stojimo iza tih ljudi tih 154 da oni odu sa uvezanim radnim stazom i sa adekvatnim otpremninama."

Ovo je samo prva faza. Novim Pravilnikom o organizaciji, te izmjeni Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta RMU Zenica u narednih godinu dana uslijedit će još dvije. Broj radnika će se dalje smanjivati, a na kraju je planirano i zvanično zatvaranje pogona Stara Jama.

Mensur Hukić, direktor RMU Zenica

"Obzirom da mi i po novoj sistematizaciji od 641 radnika imamo upraznjenih 19 radnih mejsta na mjestu NK raqdnik u jami, tako da je sva ova prica mahom oko randika koji su vani i koji su zbog zatvaranja tog pogona sada ostali nerasporedjeni po sistemazizaciji"

Ističu da se ovim otvara put ka produktivnijoj proizvodnji u jedinom preostalom pogonu Raspotočje, od kojeg u konačnici ovisi isplata plata radnicima. Sada je norma za rad od 20 hiljada tona mjesečno – ostvariva. Ipak, sindikalni predstavnici svjesni su da sličan scenario čeka i ostale rudnike Federacije, te pored optimizma dijele i opravdanu bojazan.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH

"Ne treba bjezati od isitine Ovo je jedna faza u zatvaranju rudnika u konačnici e sad dal će to biti u naredne tri ili 6 pokazat će nam rezulatit rada novi pravlinik o organiazciji i i sistemaziaciji."

Uporedo sa ovim procesima kreće se i u aktivnosti isplate plata zeničkim rudarima jer je to prvi i glavni preduslov da se u ovom rudniku ponovo počne kopati ugalj, navodi BHRT.

(Biznis.ba)