BiH

Da li će u Loparama biti otvoren rudnik litijuma?

Autor: Biznis.ba
Da li će u Loparama biti otvoren rudnik litijuma?

Posljednjih dana u javnosti je odjeknula vijest da je na planini Majevici otkriveno nalazište litijuma. Istraživanja je radila švicarska kompanija „Arkor AG“ i, kako je saopšteno iz ove kompanije, pored litijuma, pronađene su značajne količine magnezijuma, kalijuma i bora. Sve ovo izazvalo je oprečne reakcije, ali i pitanja javnosti. Da li će u Loparama biti otvoren rudnik litijuma?

Švicarska kompanija „Arcore AG“ pronašla je na obroncima Majevice nalazišta značajnih količina mineralnih sirovina među kojima je i litijum. Iako iz ove kompanije nisu htjeli pred našu kameru, u ranije izdatom saopštenju istaknuto je da su ova istraživanja trajala od 2018. godine.

ARCORE AG

„Licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina dobili smo 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine uslijedile su tri intenzivne faze istraživanja. Mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje u posljednje četiri i po godine, sadrži značajne količine litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora".

Samo pominjanje litijuma uznemirilo je ekologe zbog informacija da njegovo iskopavanje i rudarenje može ostaviti značajne posljedice na životnu sredinu.

SNEŽANA JAGODIĆ VUJIĆ, ekologinja

"Način rudarenja litijuma u sebi sadrži upotrebu opasnih kiselina, kao što je sumporna kiselina koja se koristi 98% jačine. Ko nama može da garantuje da se ta sumporna kiselina, da neće da prodre da zagadi podzemnu vodu ili ko zna kakvu hemijsku reakciju da izazove."

Iz Opštine Lopare ističu da je istraživanje koje je sproveo „Arcore“ treće u posljednjih dvadesetak godina i da samo istraživanje ne znači da će do otvaranja rudnika doći. Uz to, kako navode, javnosti još nisu prezentovani ni zvanični rezultati tog istraživanja.

RADO SAVIĆ, načelnik Općine Lopare

"Istraživanja nisu ni štetna, niti znače otvaranje rudnika i do otvaranja rudnika od završetka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika protiče sigurno nekoliko godina, tako da ima dovoljno vremena i prostora da se svaka nejasnoća razjasni do kraja. Mi morami biti veoma oprezni, ali ako to ne nosi nikakve štetne posljedice to onda kao resurs treba iskoristiti."

Oglasio se i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

PETAR ĐOKIĆ, ministar energetike i rudarstva RS

„Tako da ćemo vidjeti dalje kako će se to odvijati. Daleko je to od toga da će doći do eksploatacije i do razvijanja proizvodnje. Istraživački projekti od same eksploatacije se jako razlikuju i to treba objasniti i građanima“

Iz Opštine Lopare poručuju da je prioritet očuvanje životne sredine. Iz kompanije „ArCore“ nisu se oglašavali o tome da li će njihove aktivnosti na Majevici ostati na nivou istraživanja ili će se ići na sljedeći korak.

Magnezijum, kalijum, litijum i bor pronađeni u majvičkim brdima nazivaju se još i sirovinama budućnosti. Koriste se za proizvodnju baterija za električne automobile, skladištenje energije, a imaju široku primjenu i u medicinskoj, farmaceutskoj industriji i drugiim oblastima, navodi BHRT.

(Biznis.ba)