BiH

Dačić i Crnadak: Besmisleno pričati o regionalnoj saradnji bez povlačenja taksi

Autor: Biznis.ba
Dačić i Crnadak: Besmisleno pričati o regionalnoj saradnji bez povlačenja taksi
Dok Vlada Kosova ne povuče stopostotne carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine besmisleno je pričati o regionalnoj saradnji, saglasili su se danas ministri spoljnih poslova dvije zemlje, Igor Crnadak i Ivica Dačić u Beogradu, istakavši da neće ići ni sa kakvim kontramjerama, u nadi da će situacija da se riješi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ovo nije udar samo na razvoj regiona, na spoljnu trgovinu, ovo je nešto mnogo gore, jer vi ako ste pratili posljednjih dana aktivnosti od raznih manifestacija i stvari koje su infantilne, ja ne mogu da vjerujem šta smo sve vidjeli", rekao je Crnadak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Beogradu.

Crnadak je izrazio nadu da će ovo pitanje biti riješeno na ministarskom sastanku Zapadnobalkanske šestorke u Crnoj Gori 29. i 30. novembra.

"Čini se kao da iz Prištine žele da naprave nered i zato se nadam da će već u Crnoj Gori doći snažna poruka da je ovo neodrživo, neprihvatljivo i da se moraju ove mjere povući", naveo je.

On je ocijenio da ono što su Srbija i BiH radile je u suprotnosti u odnosu na ono što je radila Priština.

"Ovo je regionalna saradnja, a ne ono što oni rade", kazao je ocijenivši da je odluka Vlade Kosova "neprijateljski akt".

Crnadak je naveo da ni Srbija ni BiH neće ići ni sa kakvim kontramjerama, jer se nadaju da će situacija ipak da se riješi.

"Glavna poruka je da je šteta mnogo veća od obične ekonomske štete. Ovo je direktan udarac na sve ono što smo mi u regionu gradili godinama. Ovakva taksa i divljanje i likovanje na taksu remeti čitav jedan koncept oko kojeg smo se saglasili i za koji smo svi smatrali da je stvoren okvir u kome ćemo se svi kretati", dodao je.

On je istakao i da je jasno opredeljenje Srbije i BiH da se odnosi razvijaju i budu sve bolji.

"Mi ćemo zajedno nastupati u narednom periodu, jer ovdje je narušena jedna od sloboda Evropske unije, a to je zajednički ekonomski prostor i očekujemo od međunarodne zajednice veoma jasne i konkretne reakcije", kazao je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija nije spremna da učestvuje u farsi i da razgovara o bilo čemu drugom dok su ove mjere na snazi.

Dačić je ocijenio da je odluka Prištine o uvođenju stopostotne carine na proizvode BiH i Srbije "nerazumna".

"Ovo je jasna poruka da se zauzima neprijateljski stav prema Srbiji i BiH. To predstavlja veoma jasno kršenje i CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Dačić.

On je najoštrije osudio i poruke "zvaničnika Albanije o optuživanju Srbije da je neiskrena u Briselskom sporazumu".

"Ne postoji namjera da se sa Srbijom dogovara, zato je besmisleno da se dalje govori o regionalnoj saradnji", ocijenio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije istakao je još jednom čvrstu opredjeljenost Srbije za dobre odnose sa BiH, gdje živi veliki broj pripadnika srpskog naroda, kao i sa državom sa kojom Srbija ima veoma razvijene ekonomske i druge odnose.

"Želimo stabilnu BiH, želimo dobre odnose i u tom smislu ćemo nastaviti dalju saradnju", kazao je.

Na pitanje da li je u kontaktu sa državnim organima Crne Gore o slučaju Branke Milić koja je u toj zemlji optužena za pokušaj državnog udara 2016. godine i koja se od 23. novembra nalazi u ambasadi Srbije u Crnoj Gori, Dačić je odgovorio da je, koliko mu je poznato Milić državljanka Srbije, te da je došla u ambasadu bez znanja Srbije o tome šta će uraditi.

"To je sada i pravno pitanje i mi za sada nismo dobili nikakav zvaničan zahtjev od Crne Gore šta se od nas traži. Mi ne možemo uskratiti boravak našem državljaninu", kazao je, dodavši da treba da se pronađe najbolje moguće rješenje koje predstavlja izlazak iz te situacije.

On je ocijenio da je to pitanje za pravosudne organe.

"U svakom slučaju, hapšenja na našoj teritoriji ne može biti bez naše saglasnosti", naveo je.

Upitan o navodima medija da će Egipat povući priznanje Kosova, Dačić je odgovorio je da Egipat ne podržava ulazak Kosova u međunarodne organizacije dok se ne završi dijalog Beograda i Prištine, te da Egipat nije uspostavio diplomatske odnose sa Kosovom.

"Ovdje je pitanje šta treba da povuku, jer pisani oblik o priznanju nismo vidjeli. Ako je pitanje da li će se to danas desiti, to nije predviđena tema naših današnjih razgovora", rekao je Dačić.

Crnadak se prethodno sastao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Biznis.ba / AA