BiH

Dalipagić na Forumu 'Iskustva i budući izazovi u razvoju željezničkog prometa'

Autor: Biznis.ba
Dalipagić na Forumu 'Iskustva i budući izazovi u razvoju željezničkog prometa'

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić sudjelovao je na Poslovnom forumu BiH - Španjolska: "Iskustva i budući izazovi u razvoju željezničkog prometa" koji organizira Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji sa Španjolskim institutom za vanjsku trgovinu i investicije (ICEX) i uz podršku Veleposlanstva Španjolske u BiH.

- Zadovoljstvo mi je reći da je Bosna i Hercegovina usvajanjem nekoliko strateških dokumenata i okvirnih strategija iz oblasti prometa potvrdila spremnost za razvoj intermodalnosti prometa, prije svega kroz daljnje unapređenje željezničkog prometa - istakao je Dalipagić i dodao da željeznice u BiH imaju veoma dugu tradiciju.

U okviru predstavljanja strateškog okvira željezničkog sektora BiH, Ministarstvo je prezentiralo kratki film o projektu željezničke pruge Čapljina - Nikšić, čiju je pripremu financirala Delegacija EU u Sarajevu, kao najveći pojedinačni financijer u željezničku infrastrukturu u BiH.

Ucrtavanjem te željezničke pruge na Jadransko-jonski koridor, te daljnjim dopunjavanjem te mreže s već postojećom Unskom prugom i eventualnom novom prugom od Sarajeva prema Beogradu bila bi upotpunjena željeznička mreža ove regije, što bi doprinijelo stvaranju pretpostavki za bolje regionalno povezivanje Bosne i Hercegovine i zemalja jugoistočne Europe.

Dalipagić je izrazio nadu da će današnji Forum doprinijeti razvitku željeznice, te potaknuti daljnje unapređenje bh. željezničkog prometa i tako olakšati povezivanje BiH sa susjednim zemljama kvalitetnijom i učinkovitijom željezničkom vezom.

Poslovni forum ima za cilj razmjenu iskustava i najboljih praksi, kao i predstavljanje strateških smjernica razvoja i aktualnih projekata u željezničkom sektoru kako bi se ojačala ekonomska suradnja dviju zemalja i potakla realizacija obostrano korisnih poslovnih aranžmana, saopćeno je iz Ministrstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA)