BiH

Danas odluka o povećanju 'praga' za ulazak u PDV sistem

Autor: Biznis.ba
Danas odluka o povećanju 'praga' za ulazak u PDV sistem

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, a kojim se predviđa povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM.

U obrazloženju predloženog zakona je navedeno da je razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda podržala je, u drugoj komisijskoj fazi i bez amandmana, prijedlog ovog zakona.

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je jučer kako očekuje da će Dom naroda usvojiti izmjene Zakona o PDV-u, kojim će prag za ulazak u sistem PDV-a biti povećan sa 50.000 na 100.000 KM, čime će više od 6.200 obveznika imati olakšicu.

Kazao je da će, ako u Domu naroda budu usvojene izmjene zakona, javni prihodi biti smanjeni za 25 miliona KM.

Dom naroda bi danas trebao razmatrati i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, kao i Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2022. godinu, te Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Predviđeno je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) - Gunja (RH).

Biznis.ba