BiH

Danas online protest 'Slobodni za praznike!

Autor: Biznis.ba
Danas online protest 'Slobodni za praznike!

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine - STBIH organizirat će danas u podne online protest pod nazivom "Slobodni za praznike!".

Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama.

Sindikat će, također, u 11.50 sati, organizirati pres-konferenciju na kojoj će predstavnici medija i gosti, kako se navodi, imati  priliku uživo pratiti online protest i svjedočiti video i porukama podrške.

Prema statistici ovog sindikata, od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze.

Na pres-konferenciji će se obratiti predsjednica STBIH Mersiha Beširović, glavna povjerenica Konzuma BiH Blaženka Marković te regionalni povjerenici STBiH Željka Rubinić i Dragan Došen.

(FENA)