Traje do 20. aprila

Foto: Počeo sajam u Mostaru, pogledajte ko je došao

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

U Mostaru je danas otvoren 25. Međunarodni sajam privrede.

Na početku svečanog programa direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak pozdravila je goste i istakla ponos što im je najpouzdaniji partner, Hrvatska, ovogodišnja zemlja partner.

"Ovaj sajam treba biti jedan od pokretača ekonomskog razvoja BiH", poručila je Bošnjak zaželjevši ugodan boravak u Mostaru i Hercegovini gostima.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić podvukao je da se ovogodišnji Sajam privrede, koji slavi 25. godišnjicu, održava u trenutku kada je Bosna i Hercegovina od Evropske unije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Dodao je kako na tom putu očekuje pomoć prijatelja, napose onih koji imaju iskustva i znanja.

- Hvala našem prijatelju premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću što je i ovoga puta svojim dolaskom potvrdio da BiH nema većeg zagovarača od Republike Hrvatske na europskom putu – rekao je Kordić.

Zahvalio je i prijateljima iz Srbije, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji je jučer u Mostar sletio prvim letom direktno iz Beograda.

- Uz četiri središta: Zagreb, Rim, Muenchen i Beograd, Mostar sada postaje povezan s Evropom i cijelim svijetom, a to nam stvara pretpostavke da Međunarodna zračna luka Mostar bude snažan pokretač razvoja Mostara i Hercegovine – dodao je mostarski gradonačelnik.

Kordić je istaknuo kako je Mostar danas u brojnim segmentima primjer i predvodnik pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini.

- Mi želimo biti predvodnici BiH na europskom putu, biti otvoreni grad i promovirati ga i pozicionirati kao mjesto u koje se isplati investirati. Uz političku stabilnost, zakonska rješenja koja će poticati dolazak kapitala, uz bogatu kulturnu i historijsku baštinu, prirodne ljepote i zemljopisni položaj te vrijedne i kreativne ljudi, našu nacionalnu različitost kao našu prednost i bogatstvo, smatram da u tome možemo uspjeti - zaključio je Kordić.

Prisutnime se obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pozdravivši ih poimenica, a kada je došao do Miroslava Lajčaka, našalio se na njegov račun.

- Lajčaka nisu znali kako da predstave, znaju da je nešto iz Evrope. Sad šta je, ni on ne zna sam. I ti si primijetio Miroslave, deset nas je tapšalo, ali kad sam ja bio najglasniji, morate raditi na imidžu i ugledu Evrope - rekao je Vučić, pa dodao:

- Hvala vam na gostoprimstvu. Hvala na toplom dočeku. Mi smo jučer uradili važnu stvar - uspostavili redovnu liniju između Beograda i Mostara. Neće to ići lako, ali siguranm sam da će za godinu-dvije biti jedna od najboljih linija koje će Hercegovina da ima sa svijetom, ali i jednako važna linija koju će Srbija da ima sa svijetom. Hvala vam na dobroj računici, racionalnoj odluci, pametnom pristupu za budućnost regiona.

Postala je tradicija da uvijek uz gostoprimstvo naših domaćina, možemo da se družimo i razgovaramo o svim temama. Onda nerijetko gledamo ko će koga i kako za gušu jer smo naučili, ne da radimo zajedno u regionu, već kako ćemo jedni protiv drugih da se borimo, da se to ne vidi uvijek direktno, da to ni Evropljani ne vide, da ni oni ne otkriju.

Glavni cilj nam bude da onaj drugi ne uspije, mnogo više nego da svi zajedno uspijemo. Ja se nadam da ćemo to moći da promijenimo. Imao sam kratak razgovor sa premijerom Plenkovićem. Neću da govorim o našim primjedbama prema drugima, ima ih koliko hoćete, već ću da govorim o primjedbama na naš račun.

Ako je istina, a nisam imao takvu vijest, ali ako je istina da su napadnuti hrvatski novinari kod Pančeva, to je nedopustivo. To je nedozvoljivo. Ne smije da se to događa nigdje u regionu.

Nadam se da ćemo imati više iskrenosti svi u regionu jedni prema drugima, i u srpsko-hervatskim i srpsko-bošnjačkim odnoima. Vjerujem da zajedno možemo da živimo i napredujemo. Mislim da nismo lošiji od drugih koji bi da nam budu tutori i mentori.

Uvjeren sam da možemo mnogo toga da izgradimo u narednom periodu. Pozivamo kompanije iz Srbije da blisko sarađuju sa kompanijama iz BiH, oba entiteta, i s Hrvatskom. Da nastavimo da radimo, uvećavamo trgovinsku razmjenu...

Beskrajno hvala Dragane na beskrajnom gostoprimstvu.

Što se Srbije tiče, uvijek ćemo učestvovati kada nas pozovete, dati svoj doprinost. Želimo da saradnja naših država bude na mnogo višem nivou nego što je to danas - rekao je Vučić.

Mostarski sajam pokretač ekonomskog razvoja

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je kako je Sajam privrede postao brend Mostara, ali i snažni pokretač, kako ekonomskog razvoja Mostara, tako cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije.

Dodala je da partnerstvo s Republikom Hrvatskom nije izraz samo dobrih političkih odnosa i snažne privredne povezanosti, već je zapravo potvrda zajedničke težnje da se „kroz razmjenu znanja i iskustava dodatno osnaži saradnja dviju zemalja“.

- Naravno, jačanje naše saradnje i sa zemljama regije također je od iznimne važnosti za međusobne odnose. Potvrda toga svakako jeste jačanje i otvaranje redovne avionske linije koju smo jučer službeno otvorili između Beograda i Mostara što predstavlja, ne samo povećanje mobilnosti, nego je i simbol vizije u kojoj granice postaju sve manje važne, a saradnja i zajedništvo su zapravo ključni za napredak - rekla je Krišto.

Iskoristila je priliku naglasiti kako su u proteklih nešto više od godinu dana, zahvaljujući politici dijaloga i konsenzusa, napravljeni značajni iskoraci u radu bh. institucija što je rezultiralo otvaranje pregovora BiH s EU.

- Time smo otvorili novo poglavlje evropske budućnosti, ali stvorili smo i pretpostavke za ekonomski napredak naše zemlje.

Uvjerena sam da ćemo nastaviti reformski proces uz međusobno uvažavanje i dijalog, u interesu opstojnosti, sigurnosti i evropske budućnosti BiH, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive - rekla je Krišto.

Nedopustivo je vođenje „alibi politike“, dodala je, naglasivši da domaći politički akteri moraju preuzeti odgovornost i donositi odluke kroz institucije i tijela vlasti u BiH, poštujući ustavnu strukturu i nadležnosti svih nivoa. 

- Neka i ovaj sajam bude inspiracija i poticaj za sve nas da u svijetu koji se neprestano mijenja ostanemo otvoreni za nove ideje koje nam se pružaju, iskoristimo prilike i nastavimo zajedno raditi na stvaranju sinergije koja će nas sve voditi ka prosperitetnoj budućnosti - zaključila je Krišto.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković zvanično je otvorio 25. Međunarodni sajam privrede u Mostaru.

- Ovaj Sajam dolazi u vrijeme koje je posebno važno za BiH i želim od srca čestitati na povijesnoj odluci koje je donijelo Evropsko vijeće. Značaj te odluke je dalekosežan, značajan za reformski put i budućnost BiH, evropsku budućnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Jako mi je drago da se to dogodilo na temelju vaših zasluga i napora. Mislim da je ta dinamika toliko važna i dobra da vam od srca želim da je zadržite, rekao je Plenković.

- Poštujemo BiH, želimo pomoći u ovom procesu, kao što smo to činili do sada. Taj put bit će zahtjevan, međutim vrata proširenja EU su se ponovo otvorila. Ulovili ste korak s drugim zemljama jugoistočne Evrope. Ali za BiH, po meni, ovo je ključna prekretnica. Nastojat ćemo unaprijediti i bilateralne odnose. BiH je među prvi 5 izvoznih tržišta za hrvatsku privredu, druga ste zemlja u koje hrvatske kompanije ulažu, dodao je Plenković.

- Spremni smo investirati za južnu interkonekciju. Želimo da taj sterateški energetski projekt ugleda svjetlo dana. Spremni smo ga financijski podržati. Želimo da se unutar BiH postigne dogovor, kazao je Plenković i osvrnuo se da je odaziv na Međunarodni sajam privrede u Mostaru još veći nego što je bio proteklih godina.

- Svi skupa smo prošli ogromne krize zadnjih godina. Sada smo u fazi gospodarskog oporavka. Imam veliko zadovoljstvo da otvorim ovaj 25. Mostarski sajam, da zaželim svim sudionicima dobre kontakte. Želim vam puno uspjeha i zahvaljujem za saradnji - rekao je Plenković.

Brojne zvanice

Otvorenju su prisustvovali brojni zvaničnici iz BiH, ali i iz regiona.

Delegacije Srbije i Hrvatske, predvođene predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Andrejem Plenkovićem stigle su na sajam.

Sajmu prisustvuje i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Nermin Nikšić, premijer FBiH stigao je na sajam, kao i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Mostaru su danas i predsjednica FBiH Lidija Bradara, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, bivši visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.

Na ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji predstavlja se 800 izlagača iz 30 zemalja regiona i EU.

Sajamski kapaciteti popunjeni su prije više od dva mjeseca te da iz Hrvatske dolazi više od 40 firmi.

Svoje štandove imaju i preduzeća iz Mađarske, Srbije, Izraela, Turske, Italije i Austrije.

Na Mostarskom sajmu tradicionalno se predstavljaju proizvodi iz metalske i građevinske, poljoprivredne, prehrambene, automobilske i drugih industrija, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma.

Tokom trajanja sajma biće održane i podsajamske manifestacije, sajam turizma, sajam vina, IT tehnologija, a planirani su i međunarodni poslovni susreti.

U okviru bogatog propratnog programa biće priređeni modni dani, brojne radionice o različitim temama, sajamski kvizovi i slično.

Sajam će biti otvoren do subote, 20. aprila.