BiH

Danas potpisivanje ugovora za zapošljavanje 182 osobe u KS

Autor: Biznis.ba
Danas potpisivanje ugovora za zapošljavanje 182 osobe u KS
Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ danas će potpisati ugovore s poslodavcima koji su ispunili uslove za učešće u Programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, za poznatog poslodavca i Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS I KV stručne spreme, te ugovora po Programu sufinansiranja zapošljavanja „Zlatna značka“.

Potpisivanju će prisustvovati ministrica za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice u Kantonu Sarajevo Amela Dautbegović, a ugovore uime Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpisat će v.d. direktor Muhamed Bekto.

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2017. i 2018. godini JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" je objavila javne pozive 8. maja ove godine za navedene programe za poslodavce s područja KS, nakon toga Služba je na svojoj web stranici 27. jula objavila usvojene liste poslodavaca koji su ispunili uslove za učešće u programima.

Planirana sredstva za realizaciju Programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije iznose 246.000 KM, a uslove javnog poziva ispunilo je 11 poslodavaca koji su predočili plan obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osobe, a zaposlenje će dobiti 117 osoba, te obezbijeđenih 408.000 KM po Programu zapošljavanja pripravnika putem kojih će 40 poslodavaca sa većinskim privatnim vlasništvom zaposliti 32 osobe sa VSS i VŠS i 33 osobe sa SSS i KV stručnom spremom.

Iz JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" najavili su i realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života, putem kojeg će 92 nezaposlene osobe pokrenuti vlastiti biznis, a novčana sredstva za tu namjenu iznose 1.350.000 KM, saopćeno je iz te ustanove.

Biznis.ba / FENA