BiH

Delegacija BiH na samitu premijera '16+1' u Sofiji

Autor: Biznis.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH koja učestvuje na 7. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se održava danas u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.

Na marginama Samita premijera „16+1“ predsjedavajući Zvizdić će se susresti sa premijerom NR Kine Li Keqiangom.

Samit će biti fokusiran na nastavak povezivanja država učesnica kroz prioritetne oblasti ekonomske saradnje u 2018. godini: visoku tehnologiju, investicije, industrijsko pratnerstvo, zajedničke projekte, izgradnju infrastrukture, poljoprivredu i turizam.

Paralelno sa Samitom premijera održat će se i Ekonomski forum privrednika zemalja učesnica.

Na Samitu u Sofiji predviđeno je i potpisivanje Ugovora između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o saradnji u području zdravlja životinja i karantina. Ugovor će u ime Vijeća ministara BiH potpisati zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Pored predsjedavajućeg Zvizdića delegaciju Vijeća ministara BiH čine zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

Biznis.ba / FENA