BiH

Delić s izvršnom direktoricom UN Women: Ulaganje u žene je ulaganje u razvoj

Autor: Biznis.ba
Delić s izvršnom direktoricom UN Women: Ulaganje u žene je ulaganje u razvoj

Tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s izvršnom direktoricom UN Women organizacije Simom Bahaus s kojom je razgovarao o položaju žena u Bosni i Hercegovini, te mjerama i programima koji bi ženama omogućili ekonomsku stabilnost i sigurnost.

Na sastanku je istaknuto da bi se nivo nasilja prema ženama, posebno porodičnog nasilja, umnogome smanjio ukoliko bi žene usljed ekonomske nezavisnosti imale više mehanizama zaštite.

S tim u vezi, istaknut je i prijedlog koji podrazumijeva osnaživanje muškaraca, obrazovanje dječaka i muškaraca od rane dobi o važnosti razumijevanja i uvažavanja razlika između muškaraca i žena, kao i priznavanja ženama ravnopravnosti u smislu obrazovanja, traženja posla, jednake zarade na istim pozicijama i svim drugim bitnim segmentima života.

Direktorica Bahaus podsjetila je da razumije prolazak BiH kroz tranziciju, te istakla da su u takvim državama žene najčešće mirotvorci, da je ulaganje u žene investicija u državu i društvo, te da su žene ključne za postizanje održivih ciljeva društva.

Tokom razgovora direktorica je spomenula UN women kampanju "He for She" koja se provodi u nekoliko zemalja svijeta napomenuvši da upravo takva jedna kampanja svijest o rodnoj ravnopravnosti podigla i u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(Biznis.ba / FENA)