BiH

Delić: Za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji isplaćeno više od pet miliona KM

Autor: Biznis.ba
Delić: Za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji isplaćeno više od pet miliona KM

Ministarstvo privrede KS je u okviru rekapitulacije svojih aktivnosti u ovoj godini, napravilo i presijek sprovedenih mjera i dodjela poljoprivrednih poticaja u ovom periodu, a dodijeljeno je više od pet miliona KM.

Prema tim podacima, ukupno 1.856 prijavljanih kandidata zadovljilo je uvjete i kriterije za ostvarivanje prava novčanh podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za što je Ministarstvo privrede ukupno isplatilo 5.035.799 KM.

Dok je tokom ljetnih mjeseci zabilježen povećan rast zanimanja za poljoprivrednu prizvodnju u oblasti plasteničke proizvodnje, pčelarstva, uzgoj krava i teladi, tov piladi, junadi i junica, te kupovinu mehanizacije, u jesenjem periodu veći interes iskazan je za poticaje u oblasti animalne proizvodnje, gdje je i isplaćen najveći iznos poticajnih sredstava tokom 2021. godine.

- U animalnoj proizvodnji pravo na poticaj za provođenje veterinarsko-zdravstveni, zootehničkih i zoohigijenskih mjera ostvarilo je 1.457 kandidata kojima je isplaćen ukupan iznos poticajnih sredstava od 3.953.937 KM - istakao je ministar privrede Adnan Delić.

Naveo je i da je u ovoj proizvodnji pravo na poticaj ostvarilo 496 pravnih lica kojima je isplaćeno ukupno 2.518.850 KM, te 961 fizičko lice kojima je isplaćeno ukupno 1.075.087 KM.

Također, u Registru podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji zabilježena su 283 kandidata koja su ostvarila pravo na poticaj u oblasti biljne proizvodnje za provođenje agro-tehničkih mjera, nabavku sjemena i repromaterijala. U ovoj oblasti ukupno je isplaćeno 511.481 KM.

Za novčane poticaje za ostvarenu organsku proizvodnju isplaćeno je  6.669 KM, dok je za kapitalna ulaganja  - nabavku junica i poljoprivrednu mehanizaciju isplaćeno ukupno 923.711 KM, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ministar Delić istakao je i da je zadovoljan realizacijom planiranih budžetskih sredstava u oblasti poljoprivredne proizvodnje, obzirom da je do sad isplaćeno 5.035.799 KM od ukupno 6,1 miliona KM predviđenih namjenskih sredstva za poljoprivredne poticaje.

- Obzirom da bilježimo porast interesovanja za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, ukoliko bude potrebno do kraja godine, mi ćemo osigurati dodatna sredstva za isplaćivanje ovih poticaja - najavio je Delić.

Biznis.ba / FENA