FIA

Deset najvećih kompanija u FBiH ostvarilo prihod od 9,2 milijarde KM

Autor: Biznis.ba
Deset najvećih kompanija u FBiH ostvarilo prihod od 9,2 milijarde KM
Foto: Ilustracija

Kompanija Bingo je kompanija sa najvećim prihodom, najvećom dobiti i najviše zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2023. godini, prema informaciji o top 10 privrednih društava koju je objavila Finansijsko-informatička agencija FBiH.

Bingo je imao prihod od 1,94 milijarde KM, dobit je uvećao na 158,3 miliona KM, a ova kompanija zapošljava i najviše radnika u Federaciji BiH, ukupno 8.108.

Po prihodu na drugom mjestu je Holdina, a na trećem JP Elektroprivreda BiH.

Po dobiti na drugom mjestu je Sisecam soda Lukavac, a na trećem Elektroprivreda HZHB, a kada je riječ o ukupnom broju zaposlenih na drugom mjestu je Elektroprivreda BiH, a treći je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prenosi Fena.

Najvećih deset kompanija u Federaciji BiH ostvaruje ukupan prihod od 9,2 milijarde KM, dok je ukupan prihod svih društava u FBiH 69,4 milijarde KM.

Kada je riječ o dobiti svih privrednih društava u FBiH, u 2023. ona je iznosila skoro 5,3 milijarde KM, a na dobit prvih deset društava otpada 615,3 miliona KM.

Ukupan broj zaposlenih u privrednim društvima u FBiH na kraju 2023. godine bio je 368.288, a na top 10 kompanija otpada 33.546.