BiH

Diaspora Invest prilika za napredak malih i srednjih preduzeća na području USK

Autor: Biznis.ba
Diaspora Invest prilika za napredak malih i srednjih preduzeća na području USK

USAID Diaspora Invest i Privredna komora Unsko-sanskog kantona predstavili su danas Javni poziv za dodjelu bespovratnih (grant) sredstava malim i srednjim preduzećima, koja imaju dokazivu poslovnu vezu s bosanskohercegovačkom dijasporom.

Cilj projekta je povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, odnosno prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

- Ovo je šesti javni poziv, koji se raspisuje u okviru USAID projekta Diaspora Invest. Radi se o programu, u kojem firme koje postoje maksimalno tri godine, mogu aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu do 50. 000 KM. Do sada su dodijeljena sredstva za 49 firmi, među kojima su bila i preduzeća s područja USK. Općenito ovaj region je poznat po jakoj vezi s dijasporom, tako da su i neka od najuspješnijih preduzeća u vlasništvu ili suvlasništvu ljudi koji trenutno žive van BiH - rekao je predsjednik Business centra BH dijaspore Armin Alijagić.

Vlasniku bihaćke firme koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom PVC stolarije Nusretu Šabiću, ova sredstva bi dobrodošla zbog nabavke novih mašina i širenja obima poslova.

- Firmu sam otvorio vlastitim sredstvima, prije šest mjeseci. Cilj mi je bio da osiguram svoju egzistenciju, ali da u tome pomognem i još nekome. Trenutno su pored mene, zaposlena još tri čovjeka i želim unaprijediti poslovanje. Sredstva bih eventualno iskoristio za nabavku mašina i širenje posla - kazao je Šabić.

Grant podrška inače se fokusira na sektore poljoprivrede, energetike, turizma, metaloprerađivačkog , drvnoprerađivačkog i druge proizvodno - prerađivačke sektore, kao i na informacijske i komunikacijske tehnologije.

Biznis.ba / FENA