GS1 konferencija

Digitalna ekspanzija: Put BiH u bespapirno poslovanje

Autor: Biznis.ba
Foto: Vijesti.ba

Danas u je Sarajevu počela GS1 konferencija - digitalna ekspanzija: Put BiH u bespapirno poslovanje.

Tim povodom za Vijesti.ba govorio je direktor GS1 Bosne i Hercegovine Adi Turković.

"Danas smo na GS1 konferenciji - digitalna ekspanzija: Put BiH u bespapirno poslovanje. Fokus naše konferencije će biti - kako obezbjediti bespapirno poslovanje našoj privredi, te ćemo prikazati najbolje prakse iz BiH, Hravatske i Slovenije, te ohrabriti našu privredu da krene u taj put", poručio je Turković za Vijesti.ba.

Turković je istakao da su zakonski okviri djelomično već tu.

"Potrebno je djelovati na način da ukažemo na nedostatke i da omogućimo svima bespapirno poslovanje. Također će biti riječi o elektronskom potpisu, identitetu, te na koji način možete koristiti te servise da vam olakša život, da ne morate krenuti na put da bi dobili neku potvrdu, izjavu da bi napravili, nego jednostavno potpišete elektronskim putem u svom domu, ističe Turković.

Naglašava na kraju da će se također govoriti o bar codu.

"Imamo novu generaciju Qr codova koji u biti povezuje bar cod i platformu interneta i time vama omogućava da na fizičkom proizvodu imate oznaku koja vas vodi na neku internet stranicu na digitalnog dvojnika koji vam olakšava upravljanje onim podacima koji vi želite da dobijete", zaključio je.

GS1 Konferencija je savršena prilika da se naše tržište educira i pripremi za budućnost. Konferencija je počela danas u 9:00 sati u hotelu Hills u Sarajevu.

Program konferencije se sastoji od uvoda, dva bloka i panel diskusije, te će obuhvatiti sljedeće teme:

Digitalni potpis: Prof.dr.sc. Almir Badnjević, direktor IDDEEA, vodi nas kroz svijet digitalnog potpisa i njegovog utjecaja na poslovanje. Otkrijte zašto je certifikacija prema Uredbi eIDAS revolucionarni korak ka jačanju sigurnosti naših identifikacionih dokumenata i kako to oblikuje našu budućnost.

Efikasna sljedivost proizvoda: Kompanija Elmed d.o.o. Banja Luka će predstaviti kako QR i Datamatrix kodovi revolucioniraju praćenje i identifikaciju proizvoda u proizvodnji.

Cirkularna ekonomija i Digitalni pasoši proizvoda: Alma Ras d.o.o. Olovo će predstaviti pilot projekat „Bijela majica koja priča priču“, pokazujući inovacije u skladu s EU regulativama i potrebama kupaca.

Digitalna platforma: BH Telecom će predstaviti kako se ne ističe samo kao pružatelj usluga, već i kao inovator i lider koji promoviše nove digitalne procese bosanskohercegovačkog društva.

Elektronska razmjena podataka (EDI): Kompanije ZZI, EDITEL i YANOKA će objasniti koristi i faktore uspjeha prelaska na digitalno poslovanje putem EDI-a, uz primjer Slovenije u implementaciji eRačuna koja može biti smjernica za buduće zakonske regulative u BiH.

Panel diskusija: „Da li imamo vremena, znanja i hrabrosti za e-fiskalizaciju i e-račun?“

Panel će moderirati dekan Ekonomskog fakuteta Sveučilišta u Mostaru, prof.dr. Igor Živko, a panelisti će biti:

· Božidarka Popović, Pomoćnik ministra Ministarstvo finansija RS;

· Igor Zorko - Potpredsjednik komore i predsjednik ICT asociacije Privredna Komora Republike Slovenije;

· Mario Nenadić – Direktor Udruženja poslodavaca FBiH;

· Dragan Zorić - Načelnik Odjeljenja za poreze, registraciju i koordinaciju rada Poreska uprava RS.

Ciljevi panela su pojasniti novi Zakon o e-Fiskalizaciji u Republici Srpskoj, otkriti očekivanja Udruženja poslodavaca FBiH u vezi sa smjernicama digitalne transformacije i zakonskim promjenama koje očekuju od vlasti, te njihov stav o usklađivanju sa zahtjevima Evropske zajednice u kontekstu označavanja proizvoda i zaštite potrošača, kao i podijeliti slovenačka iskustva i najbolje prakse u implementaciji e-računa, ističući unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti, te pružiti sugestije za Bosnu i Hercegovinu za bespapirno poslovanje s naglaskom na korištenje GS1 standarda.