BiH

Đapo: Bez novog zakona o turizmu nema ravnomjernog i potpunog razvoja

Autor: Biznis.ba
Đapo: Bez novog zakona o turizmu nema ravnomjernog i potpunog razvoja

Nepostojanje novog zakona o turizmu Federacije Bosne i Hercegovine onemogućava ravnomjeran i potpun razvoj turizma, ističe federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Podsjeća da su kantoni donijeli zakone prema kojima naplaćuju boravišnu taksu, a neki od njih i turističku članarinu, no naglašava da problem ostaju lokalne zajednice koje su uskraćene za priliv novca iz ovih izvora u njihove kase.

- Mi smo predlagali da svaki nivo vlasti može imati turističku zajednicu ukoliko je može finansirati. Također, predložili smo i zakon o boravišnoj taksi kao što je praksa u zemljama okruženja, ali ništa od toga nije usvojeno - istakla je Đapo.

Po njenim riječima novac za sada ide u turističke zajednice kantona.

Prije tri godine zakon o turističkim zajednicama donesen je i u Tuzlanskom kantonu, prema kojem rade resorno ministarstvo i turistička zajednica.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić navodi da je pokrenuo akciju sa Vladom, Skupštinom i kantonalnom turističkom zajednicom, da se pronađe rješenje za unapređenje turizma.

- Federalni zakon se više ne može čekati - naveo je Gluhić.

Najavio je da će sa strukom nastojati doći do kvalitetnih rješenja u ovoj oblasti.

Zakon o turističkim zajednicama 2014. godine proglašen je neustavnima, novi još nije usvojen. Predlagači novog isticali su važnost olakšanja registracije turističkih agencija te uvođenje određenih normi, kao što je raspolaganje određenim sredstvima u cilju osiguranja korisnika.

Biznis.ba / FENA