BiH

Đapo: Intenzivno se radi na promoviranju BiH kao 'Zelene destinacije'

Autor: Biznis.ba
Đapo: Intenzivno se radi na promoviranju BiH kao 'Zelene destinacije'

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo učestvovala je na konferenciji „Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka“, koja je u organizaciji Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini jučer održana u Sarajevu.

Ministrica Đapo učestvovala je na panelu „Oživljavanje turizma“, u kojem su također učešće uzeli šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreou, te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Također, federalna ministrica upoznala je prisutne s podrškom turizmu koju je osigurala Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo u okolnostima pandemije. U tom smislu je istakla „koronazakon“ kojim su porezi i doprinosi pokriveni za sve privredne sektore, pa time i turistički. Za turističko-ugostiteljski sektor, kao najviše pogođenu privrednu granu, izdvojeno je 30 miliona KM tokom prošle godine.

Ovom prilikom izložila je prioritete i pravce djelovanja za naredni period, te istakla važnost saradnje s privatnim sektorom, ali i međunarodnim partnerima. Naglasila je i oznaku Safe Travel destinacije koju je BiH dobila od Svjetskog turističkog vijeća zahvaljujući naporima entitetskih ministarstava, a uz podršku USAID projekta Turizam.

Prema riječima ministrice Đapo, u saradnji sa GIZ-om se intenzivno radi na promoviranju BiH kao „Zelene destinacije“, pri čemu se koristi primjer Slovenije. U pripremi je i izrada sektorske strategije, koja je planirana uz podršku USAID-ovog projekta Turizam.

Na konferenciji je istaknuta važnost izrade ključnih strategija iz oblasti turizma, naročito onih koji se tiču njegove promocije i održivog razvoja. Također, naglasak je stavljen na izgradnju infrastrukture, transportne i turističke, stvaranje okvira kvalitetnog obrazovanja u oblasti turizma, te investiranja u ovu oblast.

Nakon konferencije je potpisan Memorandum o razumijevanju za biciklističku stazu Sarajevo - Pale, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Biznis.ba / FENA