BiH

Đokić: Nastaviti saradnju sa "Elektroprivredom Srpske"

Autor: Biznis.ba
Đokić: Nastaviti saradnju sa "Elektroprivredom Srpske"

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Brčkom da će vrijednost nabavke električne energije u distriktu za 2019. godinu biti 29 miliona KM ako se steknu uslovi za saradnju nakon javnog poziva na koji će se javiti "Elektroprivreda Republike Srpske".

"`Elektroprivreda Republike Srpske` je u proteklom periodu, uz saglasnost Vlade Srpske, kontinuirano snabdijevala Brčko distrikt električnom energijom. Imajući u vidu da je cijena po kojoj smo u Brčko isporučivali struju različita od one koju je `Elektroprivreda BiH` nudila sve te godine, direktno smo pomogli distriktu sa, prema našoj procjeni, 27 miliona KM", rekao je Đokić, koji je danas sa rukovodstvom preduzeća "Komunalno Brčko" razgovarao o aktivnostima ovog preduzeća i njegovoj saradnji sa "Elektroprivredom Republike Srpske".

Đokić je novinarima nakon posjete i obilaska Distributivnog centra za upravljanje električnom energijom rekao da su entiteti, imajući u vidu specifičan status Brčko distrikta, u obavezi da budu prisutni i pomažu distriktu.

Direktor preduzeća "Komunalno Brčko" Mirsad Đapo zahvalio je Đokiću što je učinio mnogo na utvrđivanju cijene za ovu godinu, imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se preduzeće nalazilo.

"Posebno dugujemo za to što je javnom preduzeću u februaru, uz napor svih ljudi u institucijama Republike Srpske, produžena garancija za dugove preduzeća koji su bili veći od šest miliona KM. Bez toga bi preduzeće, praktično, bilo pred stečajem", rekao je Đapo, prenosi Srna.

On je dodao da je danas razgovarano o novom izazovu koji se nalazi pred ovim preduzećem, a to je postizanje dogovora sa "Elektroprivredom Republike Srpske".

"Pošto prvi tender nije uspio, a na prvom tenderu je `Elektroprivreda BiH` ponudila cijenu struje po kojoj bismo, u odnosu na procijenjenu vrijednost, trebali platiti sedam miliona KM više, za preduzeće bi bilo pogubno ako ne bismo postigli dogovor sa `Elektroprivredom Republike Srpske` koja je uvijek imala razumijevanja za situaciju u našem preduzeću", rekao je Đapo.

On je izrazio nadu da će kontinurana saradanja sa "Elektroprivredom Republike Srpske" biti nastavljena i da je sada na potezu rukovodstvo preduzeća, zajedno sa Đokićem i gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem koji su i do sada izlazili u susret kada je riječ o radu "Komunalnog Brčko".

Biznis.ba