BiH

Đurić: Poskupljenje struje negativno će uticati na privredu RS-a

Autor: Biznis.ba
Đurić: Poskupljenje struje negativno će uticati na privredu RS-a

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske (RS) Borko Đurić upozorio je danas da će se moguće povećanje cijene električne energije u tom bh. entitetu negativno odraziti na privredna kretanja.

Ukazao je i da postoje najave da će se ići na povećanje indirektnih poreza, kao preduslova da se nadomjeste sredstva za funkcionisanje Fonda zdravstva RS-a.

I eventualno uvođenje poreza na dividenu, kako kaže, pokazuje da se naredne godine ne mogu očekivati pozitivni efekti primjene Programa ekonomskih reformi, koji je na prijedlog Vlade RS-a usvojen u Narodnoj skupštini RS-a.

Pojasnio je da poslovna zajednica nije imala primjedbi na taj program, ali zbog spomenutih i još nekih problema ostaje upitno u kojem stepenu, kojom dinamikom i u kojem obimu će biti realizovan u narednoj godini.

-Stoga naša očekivanja nisu velika, bar ne za prvu polovinu godine, jer je neophodno izmijeniti određene zakone i pripremiti akcione planove – rekao je predsjednik Privredne komore RS-a, ističući i da ne postoji realna mogućnost za smanjenje opterećenja poslovanja dok se ne izmjene određene stvari.

Problem predstavlja, kaže, i sporost u formiranju vlasti na nivou BiH, ali i odliv radne snage, kojem se mora posebno posvetiti pažnja usvajanjem neophodnih dugoročnih mjera.

-Očekuje nas prilično teška poslovna godina, ali oni koji znaju šta hoće i traže način da to realizuju, mogu izaći iz problema - ustvrdio je Đurić.

Kada je u pitanju ova godina, istakao je da je dobro da su zabilježeni pozitivni trendovi privredog rasta, ali da to nije dovoljno.

-Značajni problem u ovoj godini je pad aktivnosti u prerađivačkoj industriji za 2,1 posto, uz istovremeni rast zaposlenosti, a to ukazuje da se radi ili o smanjenju produktivnosti ili se radnici iz sive zone vraćaju u regularne tokove – dodao je predsjednik Privredne komore RS-a.

Biznis.ba / FENA