Usvojen izvještaj

Dobit Centralne banke u 2023. godini iznosila 278 miliona maraka

Autor: Biznis.ba
Dobit Centralne banke u 2023. godini iznosila 278 miliona maraka
Centralna banka BiH u Sarajevu

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) usvojilo je Finansijske izvještaje CBBiH te Odluku o raspodjeli čistog profita CBBiH za godinu koja je završila 31. decembra 2023., a u kojoj je Centralna banka ostvarila neto dobit od 278.261.211,49 KM.

Na osnovu Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i Odluke Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine od 28. marta 2024., dio ostvarene dobiti u iznosu 64.319.561,58 KM je uplaćen na odgovarajući depozitni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Iz CBBiH navode da je finansijski rezultat posljedica blagovremenog poduzimanja niza investicionih odluka, na strateškom, taktičkom i operativnom nivou, i restrukturiranja portfolija deviznih rezervi koje su omogućile da se iskoristi porast kamatnih stopa i prinosa vrijednosnih papira u eurima i sredstva investiraju po povoljnijim uslovima.

CBBiH ostaje dosljedna politici investiranja u skladu sa zakonski definisanim ciljevima i zadacima, što podrazumijeva da se službenim deviznim rezervama upravlja prvenstveno na siguran, pa tek onda na profitabilan način, saopćeno je iz te institucije.