BiH

Dodijeljene nagrade za Najljepše dječije pismo 2023. godine

Autor: Biznis.ba

U Sarajevu je danas održana svečana dodjela nagrada za 52. Međunarodno takmičenje za najljepše pismo 2023. godine.

Ovo takmičenje svake godine zajednički organizuju tri javna bh. poštanska operatera - BH Pošta, Pošte Srpske i HP Mostar, a ovogodišnji domaćin manifestacije u prelijepom ambijentu Hotela Evropa bila je BH Pošta.

Prvo mjesto osvojila je Elmina Meštrovac, učenica OŠ “Jajce” iz Kruščice, čije je pismo predstavljalo našu zemlju na svjetskom takmičenju za najljepše pismo u 2023. godini. Emina je nagrađena sa 500 KM, mobilnim telefonom i prigodnim poklonima poštanskih operatera. Sa 100 KM nagrađena je njema nastavnica maternjeg jezika Dževida Huskić.

Drugo mjesto pripalo je Mariji Pejić iz OŠ “Marko Marulić” Ljubuški koja je nagrađena sa 300 KM, mobilnim telefonom i prigodnim poklonima, a njena nastavnica Ivana Bubalo sa 100 KM i poklonima poštanskih operatera. Treće mjesto i 200 KM, mobilni telefon i druge poklone osvojila je Lara Andrijević, učenica OŠ “Sveti Sava” Kotor Varoš. Njena nastavnica Velida Popović nagrađena je sa 100 KM i drugim poklonima.

“Godinama učestvujemo u ovom projektu i on nam je izuzetno važan. Nagrađujemo kreativnost djece i podstičemo ih u pisanju lijepih i pozitivnih poruka. Kao odgovorne društvene kompanije nastojimo podijeliti društvene vrijednosti sa onima koji su nam važni, a to su djeca. Znamo da radimo ispravnu stvar”, rekao je Avdija Numanović, izvršni direktor Sektora za poštanski promet BH Pošte.

Utješne nagrade, bežične slušalice i poklon pakete su dobili učenici: Mila Kodić (OŠ Danilo Borković iz Gradiške), Dorotea Popović (OŠ Sveti Sava iz Lukavice), Lucija Matković (OŠ Vitez iz Viteza), Ivan Pavao Boltar (Treća osnovna škola Mostar), Helena Petrović (OŠ Sveti Sava ih Crnjelova), Mina Rahić (OŠ Vladislav Skarić iz Sarajeva) i Valentina Krajina (OŠ Fra Mijo Čuić Bukovica iz Tomislavgrada).

U zabavnom dijelu programa učestvovali su glumci Armin Omerović, Mona Muratović i Aldin Tucić, kao i popularni profesor geografije Vedran Zubić, te učenici Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo”.

Međunarodno takmičenje u pisanju pisama održava se svake godine prema uputi Svjetskog poštanskog saveza. Ovogodišnja tema bila je “Zamisli da si super junak i tvoja je misija učiniti ceste širom svijeta sigurnijima za djecu”.

Cilj takmičenja je podsticanje pismenosti i kreativnostu kod mladih osoba, kao i upoznavanje i druženje učenika osnovnih škola širom BiH.

(Biznis.ba)