BiH

Dodik posjetio fabriku "MAZ" u Bjelorusiji, vozio i autobus

Autor: Biznis.ba
Dodik posjetio fabriku "MAZ" u Bjelorusiji, vozio i autobus
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas Minski automobilski zavod "MAZ", a u krugu fabrike vozio i jedan od izloženih autobusa.

Dodik je razgovarao sa rukovodstvom ove kompanije, koja je ponos bjeloruske industrije, i obišao proizvodne pogone i izložbeni prostor.

Dodik, koji boravi u trodnevnoj posjeti Bjelorusiji, posjetio je danas Nacionalnu biblioteku u Minsku, koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi, i razgovarao sa rukovodstvom ove kulturne institucije.

Tom prilikom Dodik je Nacionalnoj biblioteci u Minsku poklonio knjigu "Srpska, zemlja impresija".

Nacionalna biblioteka u Minsku je veličanstveno zdanje nacionalne baštine, napisao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u knjizi u koju se tradicionalno upisuju visoki zvaničnici koji su posjetili ovu instituciju.

"Impresioniran sam Bjelorusijom i Minskom, a vaša Nacionalana biblioteka je veliki hram pisane riječe i kulture. Ovo impozantno izdanje, kao i deset miliona dokumenata pohranjenih ovdje govore o značaju ovog kulturnog zdanja za bjeloruske i slovenske narode", napisao je Dodik u knjizi visokih zvaničnika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da narod koji ima ovakva kulturna zdanja ima i svoju budućnost.

Nacionalna biblioteka Bjelorusije osnovana je 15. septembra 1922. godine. U njoj se nalazi najveća zbirka bjeloruskih štampanih materijala i to je treća biblioteka na svijetu po zbirci knjiga na ruskom jeziku.

Bjeloruska Nacionalna biblioteka je glavni informacioni i kulturni centar zemlje. Sadrži zbirku više od devet miliona primjeraka različitih medija. Generisana je zbirka bibliografskih, grafičkih, tekstualnih, zvučnih i jezičnih baza podataka, a u nju je uključeno više od dva miliona snimljenih zapisa.

Osim što je funkcionalna, Nacionalna biblioteka je i atrakcija grada Minska.

Smještena je u zgradi moderne arhitekture koja je visoka 72 metra i ima 22 sprata. Na vrhu zgrade je opservatorija iz koje se može posmatrati cijeli Minsk.

Zgrada se nalazi u parku na obali rijeke. Prostor ispred biblioteke koristi se za mnoge javne koncerte i izložbe. S obzirom na to da je pokrivena staklenim panelima tokom dana svijetli kao dijamant, a posebno zanimljivo izgleda noću, kada je najprepoznatljivije zdanje u gradu.

Dodik će se danas sastati u Minsku sa predsjednikom Moldavije Igorom Dodonom, saznaje Srna.

Sastanak je zakazan za 12.00 časova.

Biznis.ba