BiH

Dodik: Riješiti pitanje Zakona o električnoj energiji i gasu

Autor: Biznis.ba
Dodik: Riješiti pitanje Zakona o električnoj energiji i gasu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je sastanak sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janezom Kopačem na kome je zaključeno da je potrebno riješiti pitanje Zakona o električnoj energiji i gasu, kao i da za do već postoje dogovoreni određeni okviri.

“To bi pomoglio svim elektroprivredama da imaju jasne načine rada i poslovanja. Učiniću napor da na nivou BiH dođe do dogovora o tome, da se to pusti u proceduru i da se krene dalje. Kao što smo mogli čuti, BiH zbog toga trpi i ne korespondira s trendovima. Novi izazovi su dekarbonizacija i tehnološke reforme, pogotovo pošto Evropa mora štititi svoju privredu. Mi u RS ćemo sve učiniti da se krećemo po tim matricama”, rekao je Dodik nakon sastanka u okviru završnog panela Samita energetike “SET – Trebinje 2021” , prenosi BHRT.

Kopač je kazao da ga raduje to što Dodik smatra važnim proces dekarbonizacije.

“Energetska zajednica će pomoći sa svojim idejama i nastojanjima”, istakao je Kopač.

On je napomenuo da RS usvojila bitne zakone, kao što je Zakon o obnovljivim izvorima energije, što predstavlja dobar pomak.

Sastanak je održan u”Elektroprivredi Republike Srpske”, a prisustovali su i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Organizatori ovog velikog dvodnevnog skupa, koji je počeo juče u Trebinju, su preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske”, grad Trebinje i trebinjska firma “SET”, a pokrovitelji Vlada Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanija “Končar”, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice EU.

Biznis.ba