odluka vlade

Dodjela goriva iz robnih rezervi kao podrška poljoprivrednicima u FBiH

Autor: Biznis.ba
Dodjela goriva iz robnih rezervi kao podrška poljoprivrednicima u FBiH
Ilustracija

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka ističe kako dizel gorivo koje se prema odluci Vlade Federacije BiH ustupa iz federalnih robnih rezervi poljoprivrednim proizvođačima s područja FBiH, treba biti iskorišteno do kraja ove godine.

Federalna direkcija robnih rezervi će nakon prijema popisa za dodjelu dizel goriva stupiti u kontakt s kantonalnim ministarstvima i dogovarati dalje detalje oko preuzimanja goriva iz skladišta robnih rezervi.

- Mi smo institucija koja daje gorivo, a kantonalna ministarstva treba da organiziraju prevoz s našeg skladišta te podijele na terenu proizvođačima u tim kantonima. Popis korisnika je uradilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Najbolje bi bilo da se gorivo podijeli u ovom mjesecu da poljoprivredni proizvođači gorivo mogu koristiti za jesenju sjetvu - naglasio je Bavrka.

Resorno federalno ministarstvo sačinilo je popise o dodjeli dizel goriva po kantonima i pojedinim gazdinstvima na bazi prijavljenih površina obrađenog poljoprivrednog zemljišta za federalne novčane podrške u 2024. godini, prenosi Fena.

Prema podacima ministarstva, površine prijavljene za novčanu podršku u ovog godini, verifikovane zapisnikom kantonalnih službenika, iznose 31.601,67 ha, a na temelju tih podataka podijeljeno je gorivo po kantonima na ukupno 4.003 poljoprivredna gazdinstva. Osnova za izračun je 72,45 litara po hektaru.

Najviše goriva dobit će Posavski kanton gdje je prijavljena površina od 9.352,47 hektara. Ukupno 677.717,86 litara dizel goriva dobit će 822 poljoprivredna gazdinstva.

Po količini dodijeljenog goriva, drugi na listi je Unsko-sanski kanton gdje je prijavljena površina 6.428,25 ha, odnosno 1.004 gazdinstva dobit će ukupno 465.819,83 litra dizela.

Treći je Tuzlanski kanton gdje poticajna površina iznosi 5.276,54 ha, a ukupno 919 poljoprivrednih gazdinstava dobit će 382.361,86 litara goriva.

Prema odluci Vlade FBiH, poljoprivrednici će dobiti ukupno 2.290.000 litara dizel goriva iz robnih rezervi.

Informaciji o dodjeli goriva iz robnih rezervi raduje se poljoprivrednica Alija Durmišević iz Međiđe Donje kod Gradačca. Njena porodica već trinaest godina bavi se proizvodnjom mlijeka.

Ovih dana u pripremi su radovi na jesenjoj sjetvi tokom koje porodica Durmišević obrađuju 11 hektara zemljišta samo za pšenicu te potroše oko 600 litara goriva. Njima će gorivo iz robnih rezervi olakšati radove u poljoprivredi.

- Nama mnogo znači dodjela goriva, jer uskoro planiramo sijati pšenicu i to deset hektara. Gorivo će doći u pravom trenutku, obrađujemo oko 500 duluma zemlje i ove godine smo zasijali više nego od planirane proizvodnje. Imamo 50 grla i 25 muznih krava, i mnogo junica. Svaki drugi dan dolazi mljekara u otkup mlijeka i zadovoljni smo sa redovnom isplatom, ali bi voljeli da je viša otkupna cijena mlijeka – kazala je Durmišević.