BiH

Dogovoreni modeli buduće trgovinsko-ekonomske saradnje BiH i Kine

Autor: Biznis.ba
Dogovoreni modeli buduće trgovinsko-ekonomske saradnje BiH i Kine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović sastao se danas s delegacijom velike kineske provincije Liaoning, koja ima 50 miliona stanovnika i s kojom su dogovoreni budući modeli trgovinsko-ekonomske saradnje i investiranja u Bosnu i Hercegovinu.

Ocjenjujući te razgovore veoma korisnim, Šarović je istakao da je važno da su u proteklom periodu stvoreni svi najvažniji uslovi i potpisani ključni sporazumi kako bi saradnja s Kinom i dalje išla uzlaznom putanjom.

- Očekujemo da u ovoj godini ostvarimo 750 miliona eura međusobne robne razmjene, što je za našu zemlju ogroman pomak, a što je najvažnije, stvorili smo uslove da napredujemo i dalje - kazao je bh. ministar.

Zamjenik guvernera provincije Liaoning Čen Lijupin izrazio je zainteresovanost za poljoprivredni i prehrabeni sektor, posebno za uvoz vina, voćnih sokova i meda iz Bosne i Hercegovine. Takođe istakao je da postoji veliki interes privrednika za ulaganje u BiH i to u oblasti energetike i infrastrukture a posebno putne infrastrukture.

Provincija Liaoning u prošloj godini je ostvarila 67 milijardi dolara robne razmjene sa svijetom, sa izgrađenim industrijskim parkovima na tzv. putu svile projekta „Jedan pojas, jedan put“, a Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama koje su postale dio ovog globalnog projekta, navodi se u saopćenju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA