BiH

Dok cijena nafte u svijetu pada, u BiH na benzinskim pumpama gorivo sve skuplje

Autor: Biznis.ba
Dok cijena nafte u svijetu pada, u BiH na benzinskim pumpama gorivo sve skuplje

Stanovnici BiH su, po ko zna koji put ove godine, prije sedam danas doživjeli neugodno iznenađenje novim poskupljenjem benzina i dizela. Tako su bh. trgovci naftom i naftnim derivatima nastavili sa slobodnim formiranjem cijena uprkos podatku da cijena nafte na svjetskom tržištu drugu sedmicu zaredom bilježi pad.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su da je razlog za novo poskupljenje goriva zapravo rast cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

Prije tačno sedam dana, kada su porasle cijene na benzinskim pumpama u našoj zemlji, cijena barela nafte na londonskom tržištu iznosila je 80,3 dolara, dok je na američkom tržištu iznosi 71,2 dolara.

Prema posljednjim podacima iz Londona i New Yorka cijena barela nafte je nastavila svoj pad. Tako je na londonskom tržištu cijena barela pala za 0,9 posto, odnosno na 79,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,1 posto, odnosno na 69,12 dolara.

Na osnovu ekonomskih izvještaja pad cijena nafte drugu sedmicu zaredom posljedica je naznaka o usporavanju rasta najvećih svjetskih ekonomija što za posljedicu može imati smanjenu potražnju za naftom.

Carsten Menke, analitičar u Švicarskoj banci Julius Baer, kaže da se cijene nafte snižavaju posljednjih sedmica nakon što su krajem septembra doživjele najviše razine u posljednje četiri godine.

"Cijene nafte su se kretale prebrzo i preintenzivno. Sada su niže za blizu osam posto u odnosu na najviše razine u četiri godine i ponovo su ispod 80 dolara. Čini se da se situacija na tržištima stabilizovala", kazao je Menke.

Građani BiH od početka 2018. godine nekoliko puta su osjetili rast cijena goriva. Prije manje od godinu dana litar goriva na većini benzinskih pumpi u našpj zemlji koštao je od 1,70 KM (na pojedinim pumpama i manje) do 1,90 KM.

Rast cijena goriva u našoj zemlji počeo je izmjenom Zakona o akcizama, kada je cijena jednog litra "skočila" i za 20-25 feninga po litru, zatim se pravdao cijenama na svjetskom tržištu, a nekada i bez adekvatnih opravdanja.

Cijena jednog litra benzina danas na bh. pumpama iznosi, zavisno do kompanije,
od 2,31 KM do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM.

Biznis.ba / Klix.ba