Opasne namjere

Dok Čović gradi spojeve s Hrvatskom, tunel Prenj na čekanju

Autor: Biznis.ba
Dok Čović gradi spojeve s Hrvatskom, tunel Prenj na čekanju
Foto: Vijesti.ba

Radovi na izgradnji prve dionice brze ceste Lašva - Nević Polje kasne i neće biti završeni u februaru ove godine kako je bilo planirano.

Bila je to zadnja informacija koju su u javnost plasirali iz Autocesta FBIH. Ništa novo.

Trenutno su na još pet od deset gradilišta u nadležnosti Autocesta FBIH debelo probijeni rokovi. Osim pomenutog, Sarajevska obilaznica LOT 3B kasni dvije godine, tunel Hranjen isto, poddionica Počitelj – Zvirovići na kojoj je most Počitelj kasni, pogađate, dvije godine. Poddionica Ponirak – Vraca trebala je biti završena u aprilu 2022., dakle još dva mjeseca i dvije godine kašnjenja, dok je poddionica Vranduk – Ponirak trebala biti završena u august 2021.godine, pa je rok probijen za skoro dvije i po godine.

Ipak, ove dionice se grade i očekivano je da će, kad tad, bit završene. Mnogo je dramatičnije ono što se ne gradi ili bolje rečeno opstruiše. Aktuelni direktor Autocesta Denis Lasić je prije 3 godine obnašao funkciju ministra saobraćaja i komunikacija FBIH. Tada je najavio da će gradnja Tunela Prenj biti okončana sredinom 2027. godine. Od toga nije bilo ništa. Potom je Lasić, u funkciji direktora Autocesta FBIH, najavio da će gradnja tunela Prenj početi krajem 2023. godine. Umjesto početka gradnje oglasio se opet Lasić i poručio da se čeka potvrda banke kako bi se krenulo s drugom fazom poziva - zahtjevom za finansijske ponude, pišu Vijesti.ba.

Sve ovo s pravom otvara pitanje političke pozadine, odnosno namjere HDZ-ove politike, kojoj pripada i Lasić, da se putna komunikacija između Sarajeva i Mostara nikada ne uspostavi, odnosno ova dionica autoputa ne izgradi. Uz to postoji neskrivena namjera iste politike da moderni putevi u Federaciji u budućnosti budu rezervisani samo za zapadnu Hercegovinu i krajeve koje većinski naseljavaju Hrvati, odnosno spojeve tih krajeva sa Hrvatskom.

Upravo takav scenarij danas će u selu Ravno demonstrirati lider HDZ-a Dragan Čović zajedno s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Hrvatske Brankom Bačićem i ministrom mora, prometa i infrastrukture RH Olegom Butkovićem. Oni će obići radove na izgradnji magistralne ceste Ravno - Zavala, koju finansira Vlada Hrvatske.

Ukoliko predstavnici Bošnjaka u izvršnoj vlasti ne zaustave ove pokvarene namjere i one se ostvare, odnosno ukoliko ne pritisnu partnere iz HDZ-a da se krene u gradnju tunela Prenj, dio Hercegovine naseljen većinom Bošnjacima u budućnosti bi putnom izolacijom bio pretvoren u svojevrsnu enklavu, a nacionalistička politika HDZ-a iscrtala konture nedosanjane tzv. Herceg-Bosne spojene s Hrvatskom.