Posao za inspekciju

Dok prodaja na crno cvjeta: Ovo su nameti legalnim trgovcima!

Autor: Biznis.ba
Dok prodaja na crno cvjeta: Ovo su nameti legalnim trgovcima!
Foto: Biznis.ba

Štandovi sa cvijećem na ulicama gradova u BiH jasan su znak da je danas 8. mart, Međunarodni dan žena.

Na štandovima muškarci svih životnih dobi kupuju poklone i cvijeće svojim majkama, suprugama, djevojkama, radnim kolegicama, ali… Rijetko ko obraća pažnju na činjenicu da je riječ o prodaji na crno, ponajmanje nadležne inspekcije.

Cvjećare čekaju 8. mart, a onda …

Iako će biti onih koji će reći da je ovo prilika da ljudi zarade, postavlja se pitanje želimo li uređenu državu i sistem te koliko se ovim načinom prodaje nanosi štete legalnim prodavnicama, cvjećarama.

Naime, registrovane radnje za prodaju cvijeća rade tokom cijele godine, ispunjavaju svoje obaveze prema državi, podložne su provjerama inspekcija i prolaze stroge zakonske regulative kako bi mogle prodavati cvijeće. Pa ipak, u danu kada se očekuje najveći promet, pojavi se apsolutno nelojalna konkurencija na ulicama, na mjestima nepredviđenim za prodaju, bez fiskalnih računa, nezakonito i bez opasnosti od inspekcija...

Da bismo vam bolje približili o kako značajnom problemu se radi, izdvojili smo obaveze legalnih prodavača koje moraju ispuniti prema Zakonu o unutrašnjoj trgovini.

Fiskalni uređaj, deklaracije …

Legalan trgovac mora da ispoštuje brojne odredbe, od kojih je jedna ispunjavanje minimalno tehničkih uslova za rad (davanje izjave i dostavljanje u inspekciju). Obavezno mora imati fiskalizovan uređaj.

Legalan trgovac mora uredno voditi Trgovačku knjigu i sve kalkulacije, formirati cijene i uredno ih istaknuti, osigurati svu popratnu dokumentaciju potrebnu za ovaj artikal, u slučaju kontrole poput ulaznih kalkulacije.

Potrebno je uredno izložiti artikal i staviti propisne deklaracije u kojima se jasno vidi da je društvo registrovano za promet biljem te da ima saglasnost nadležnog Ministarstva.

Osposobljen kadar

To nije sve. Društvo se mora registrovati kod nadležnog Ministarstva poljoprivrede u Registar proizvodača, prerađivača, uvoznika i distributera biljki, biljnih proizvoda i reguliranih objekata te ispoštovati Zakona o zaštiti zdravlja bilja. Uz to mora poštivati Pravilnik o fitosanitarnom registru i o biljnim pasošima. Društvo mora da ispunti i uslove u vidu zaposlenog kadra, odnosno na neodređeno zaposliti lice odgovorno za zdravlje bilja, konkretno inžinjera poljoprivrede.

Lice odgovorne za zdravlje bilja mora položiti test da je osposobljen za ovaj posao, pored toga što ima diplomu.

Obavezno specifično skladište

Objekat mora da ispunjava uslove u pogledu skladištenja, imati zaseban prostor spcifične namjene konkretno za skladištenje bilja, mora biti fizički odvojen od ostalih prostora, mora biti propisno označen. Te prostore mora pregledati komisija Ministarstva poljoprivrede i dati odobrenje da ispunjava uslove propisane zakonom. Legalni prodavači imaju i obavezu podnošenja godišnjeg izvještaja do marta mjeseca svake godine za prethodnu godnu (broj uvezenog bilja,vrsta, broj prodatih komada itd.).

Ako pravno lice uvozi bilje, osnova uopšte da započne proces dobijanja dozvola je da ima prethodno sve nabrojano te još dodatno mora da ishoduje Rješenje/saglasnost i mišljenja za uvoz roba koja se nalazi na režimu „D“ prema Odluke o klasifikaciji roba na režime izvoza i uvoza. Tek nakon ovoga rješenje se šalje na granični prelaz i tek tada može roba ući preko granice/carine i završiti na policama za prodaju.

Ovo je samo djelić obaveza ako se na bh. tržištu želite legalno baviti prodajom ove vrste robe. Ipak, na ovu poraznu činjenicu nema reakcije inspekcija, niti dežurnih po(ana)litičara koji, kada se dodvoravaju svojim biračima, na sav glas traže pooštravanja kaznene politike prema trgovcima koji legalno posluju.