Korak naprijed

Dokument 'Budžet za građane' iduće sedmice na internet stranici Ministarstva finansija KS

Autor: Biznis.ba
Dokument 'Budžet za građane' iduće sedmice na internet stranici Ministarstva finansija KS
Foto: Fena

Dokument "Budžet za građane" bit će objavljen iduće sedmice na internet stranici Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

To je dokument kreiran s ciljem da građani imaju jednostavan uvid u kantonalni budžet, da se upoznaju s načinom izrade i trošenja njihovog poreznog novca te s mogućnošću kako i oni mogu uticati na kreiranje budžeta. Nije najvažnije da budžet bude lako dostupan već je jednako bitno da bude pristupačan i razumljiv javnosti, naglašavaju iz kantonalnog ministarstva finansija.

Projekat "Budžet za građane" predstavili su danas na pres-konferenciji idejni tvorac i kantonalni zastupnik Elvis Vreto, kao i ministar finansija u Vladi Kantona Afan Kalamujić. Obojica su naglasili da dokument sadrži razumljiv i jednostavan prikaz budžeta, lako dostupan i čitak široj populaciji, bez stručnih termina.

U momentu kad je podnosio inicijativu, nijedan kanton u Federaciji nije imao ovakav dokument, rekao je Vreto. Pojednostavljuje uvid u budžet kakav izglasava Skupština, ispisan inače na 300 – 400 stranica, razumljiv potpuno samo ljudima iz struke, dodao je.

Dokument prikazuje građanima na skraćen, jednostavan i slikovit način kako se troši njihov novac i koje projekte treba realizovati, rekao je ministar Kalamujić naglašavajući da to svakako doprinosi transparentnosti rada Vlade a pokazuje također građanima da li i koliko Vlada ispunjava vlastite obaveze. To je ključno za jačanje participacije građana u kreiranju i praćenju budžeta te za promociju odgovornog upravljanja resursima, zaključio je ministar.

Budući da građani porezima i drugim davanjima pune kantonalni budžet, zaslužuju da vide i kako se raspoređuje njihov novac te da prate realizaciju postavljenih budžetskih ciljeva.

Budžet za građane ima za cilj prikazati jasno izvore finansiranja, kredite i načine raspodjele troškova. Ujedno će pomoći da građani razumiju nadležnosti Kantona Sarajevo i prioritete za koje se Vlada opredijelila u 2024. godini, rečeno je na pres-konferenciji.

Iz Ministarstva finansija izražavaju nadu da će dokument potaknuti građane na aktivniju ulogu u budžetskim procesima.