BiH

Dovršiti reforme u oblasti poslovnog okruženja

Autor: Biznis.ba
Dovršiti reforme u oblasti poslovnog okruženja

Mjere za rasterećenje privrede u fokusu su godišnje Skupštine Udruženja poslodavaca FBiH koja se održava danas na Ilidži kod Sarajeva.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović rekao je da se dugo priča o reformama i rasterećenju privrede, ali da se to još nije desilo.

- Mi nastojimo da te teme održimo aktuelnim do formiranja nove Vlade FBiH, dok je novi saziv Parlamenta FBiH već počeo s radom i imamo obećanje da će biti održana tematska sjednica o poslovnom ambijentu i reformama u FBiH - naveo je Smailbegović.

Federalni premijer Fadil Novalić istakao je da je Vlada u ovom mandatu od šest oblasti Reformske agende realizovala tri koje su pogodovale većini poslodavaca koji posluju legalno.

- Nismo dovršili reforme u oblasti poslovnog okruženja iako smo te zakone uputili u parlametarnu proceduru, jer je Parlament FBiH cijelu godinu potrošio na pitanje demobilisanih boraca - kazao je Novalić.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je u posljednje četiri godine proveden značajan broj reformi, ali da još dosta ostaje da bude urađeno za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH.

Po njegovim riječima, još uvijek postoje birokratske prepreke za pokretanje biznisa, značajna poreska opterećenja, kao i druge prepreke koje je moguće ukloniti.

Dnevnim redom Skupštine predviđeno je i razmatranje izvještaja o radu Udruženja i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH za 2018., kao i finansijskog izvještaja za prošlu godinu.

Biznis.ba