BiH

Drugu godinu zaredom Željeznice RS posluju s dobiti

Autor: Biznis.ba
Drugu godinu zaredom Željeznice RS posluju s dobiti

Drugu godinu zaredom Željeznice Srpske posluju s dobitkom. To je, kažu u upravi, rezultat procesa restrukturiranja, odnosno kredita Svjetske banke i povećanog prevoza roba i putnika.

"Prvih 11 mjeseci završili smo sa dobitkom koji iznosi 1.212.351 KM", istakao je Slobodan Kaurinović, pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove

Izvršni direktor za poslove operacija prevoza Željko Radić naveo je da je u dijelu prevoza roba ostvareno povećanje u odnosu na plan.

"Imamo ukupan prihod od 1,40 odsto u prevozu roba i u prevozu putnika imamo povećanje 120 posto", dodao je Kaurinović.

Željeznice Srpske nemaju dugovanja prema radnicima i dobavljačima. Međutim, oko 200 miliona KM vodi se kao dug za ulaganja, koji ovo preduzeće ne može da servisira. U narednim mjesecima nadležni sud trebalo bi da utvrdi način izmirivanja tih obaveza, čime se otvara mogućnost da Željeznice pristupe konverziji duga u kapital. Vlada bi, na ovaj način, povećala vlasnički udio u Željeznicama na oko 99 odsto.

Mali akcionari, koji trenutno imaju oko 21 odsto akcija bili bi namireni kroz proces restrukturiranja.

Broj radnika u tom procesu do kraja 2020. godine, trebalo bi da se smanji na 2098. U Upravi preduzeća ističu da niko neće biti otpušten, već da će biti zbrinuti prema zakonu.

Dokapitalizacijom neće biti završena ulaganja u ŽRS. Vlada namjerava da od 2021. do 2025. u razvoj domaćeg operatera uloži oko 800 miliona KM, što bi Željeznicama Republike Srpske omogućilo konkurentnost na tržištu, izvijestio je RTRS.

Biznis.ba