ključni interes

Dugoročno rješavanje komunalnog otpada uz ekološki prihvatljive tehnologije ključno za KS

Autor: Biznis.ba
Foto: Kanton Sarajevo

O modernim praksama ekološkog zbrinjavanja otpada i njegovog iskorištavanja za proizvodnju energije razgovarano je na današnjem sastanku čelnika Kantona Sarajevo i uposlenika resornog kantonalnog ministarstva s predstavnicima turske firme TEHNITY koja ove projekte realizuje u nekoliko evropskih zemalja.

U Kantonu Sarajevo dnevno se produkuje oko 500 tona otpada, odnosno oko 200.000 tona godišnje, te je dugoročno rješavanje pitanja zbrinjavanja i tretiranja komunalnog otpada uz korištenje najmodernijih i ekološki najprihvatljivijih tehnologija jedan od ključnih interesa u Kantonu Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, premijer Nihad Uk, dikrektor KJKP Rad Nijaz Salamović i pomoćnik ministra za komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Adnan Medić, kao i predstavnici firme TEHNITY, generalni direktor Osman Alper Soylu i predsjednik Uprave Doğan Barış Öztop.

Kako je istakao predsjedavajući Okerić, ovo je jedan u nizu sastanaka na kojima je prezentovan način prikupljanja i zbrinjavanja otpada u uređenim zemljama a sve u cilju donošenja najboljeg rješenja za Kanton Sarajevo u ovom segmentu komunalne privrede.

"Dugoročno rješavanje pitanja zbrinjavanja i tretiranja komunalnog otpada uz korištenje najmodernijih tehnologija je jedan od ključnih interesa. U proteklom periodu je posvećena velika pažnja ovoj problematici, održano je niz konsultacija sa strukom i vodećim kompanijama u ovoj oblasti. Današnji sastanak je bio vrlo konstruktivan, dobili smo precizne podatke koji će biti od velike koristi za buduće odluke. Bitno je istaći da je Skupština Kantona Sarajevo nedavno donijela Zakon o javno-privatnom partnerstvu koji je velika prednost u realizaciji budućih kapitalnih projekata, kao što je ovaj", istakao je predsjedavajući Okerić.

Na sastanku su prezentirani podaci i razmijenjene okvirne informacije o stanju u ovoj oblasti u Kantonu, ali i o neophodnim resursima za realizaciju projekta, kroz komparaciju s drugim evropskim zemljama, gdje se otpad koristi za proizvodnju električne i toplotne energije.

Predsjedavajući Okerić i premijer Uk zahvalili su gostima na prezentaciji, te zamolili za dostavu dodatnih podataka koji mogu biti od pomoći Vladi za procjenu i donošenje budućih, najboljih odluka.

"Ovo je jedan od gorućih problema decenijama unazad, a koji Vlada KS želi i mora riješiti. Činjenica je da su kapaciteti deponije Smiljevići dostupni još za narednih pet, šest godina i da moramo što prije krenuti s dugoročnim rješenjem. Pred nama je da odlučimo koji model zbrinjavanja otpada je za naš kanton najbolji. Zakon o javno-privatnom pratnerstvu biće nam od velike koristi", poručio je premijer Uk.