BiH

Dvadeset korisnika u Livnu dobilo plastenike za proizvodnju povrća

Autor: Biznis.ba
Dvadeset korisnika u Livnu dobilo plastenike za proizvodnju povrća

Služba za lokalni razvoj i investicije Grada Livna odabrala je dvadeset korisnika koji će dobiti kompletno opremljen plastenik, a vrijednost cjelokupnog projekta iznosi oko 50.000 maraka, s tim da osamdeset posto vrijednosti ugovora snosi Grad Livno s poslovnim suradnicima, a dvadeset posto korisnici.

Projekt dodjele plastenika pod nazivom "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima" provodi Grad Livno u suradnji s britanskom dobrotvornom organizacijom za međunarodnu pomoć "MAID" i "LDSC".

Ugovor o dodjeli potpisali su predstavnici spomenutih dobrotvornih organizacija, krajnji korisnici i livanjski gradonačelnik Luka Čelan.

- Ovo je druga godina zaredom da Grad Livno provodi projekt dodjele plastenika. Iz lanjskog iskustva uvidjeli smo veliku zainteresiranost naših sugrađana te projekt prepoznali kao samoodrživ i koristan. Ono što me osobno veseli jest to da je ove godine među prijavljenima bio veći broj mladih ljudi - kazao je gradonačelnik Čelan, ustvrdivši kako će Grad Livno i u budućnosti podržavati ovakve projekte, a sve s ciljem poticanja poljoprivredne proizvodnje.

Uime organizacije Muslim Aid Admir Hodžić, edukator o temi plasteničke proizvodnje naglasio je kako su se ponukani dobrom i profesionalnom suradnjom s Gradom Livnom ponovno odlučili na nastavak suradnje.

- Dodatno nas ohrabruje što vidimo da je veći broj prijavljenih nego što je prošli put bio i svakako veliki broj mladih. U iduća dva dana korisnici će imati priliku upoznati se s nekim osnovama o proizvodnji u plastenicima. Ugovore su potpisali, potom slijedi postavljanje plastenika i monitoring od dvije godine gdje oni mogu iskoristiti sve usluge agronoma, savjetodavne usluge kao i bilo koja druga pitanja vezana za poljoprivrednu proizvodnju – istaknuo je Hodžić.

Jedna od korisnica je i Anđelka Jozić koja je izrazila svoje zadovoljstvo i zahvalnost Gradu Livnu na pruženoj mogućnosti, ocijenivši kako je ovo jedna okolnost koja svima pomaže.

- U Livnu primjećujemo da mladi odlaze, a mi malo stariji bi trebali da im kao primjer damo da se može i u Livnu lijepo živjeti. Ono što mi imamo i prirodu i ljepote i nezagađenost i što možemo proizvesti zdravu hranu, to nema nitko u Europi - kazala je Jozić.

Korisnici će u iduća dva dana proći odgovarajuću obuku iz oblasti plasteničke proizvodnje, a svaki od njih dobit će kompletno opremljen plastenik veličine stotinu kvadrata, što uključuje i sustav navodnjavanja, kao i potreban sadni materijal.

(FENA)