BiH

Dvije trećine sindikata ne priznaje krnji kongres i Šatorovića

Autor: Biznis.ba
Dvije trećine sindikata ne priznaje krnji kongres i Šatorovića
Trinaest granskih sindikata koji okupljaju više od dvije trećine članstva Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine poslalo je pisma Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH i Međunardnoj organizaciji rada i drugima u kojima ih informišu da je tzv. krnji kongres SSS BiH održan u Zenici nelegitiman i nezakonit te da Selvedin Šatorović koji je izabran na tom režiranom skupu kao jedini kandidat nije i ne može biti predstavnik radnika, saznaju Vijesti.ba.

Potpisnici ovih pisama su sindikati državne službe, elektroprivrede, sindikat rudara, poštanskih radnika, šumarstva i drvne industrije, sindikat hemije, policije, zdravstva, željezničkog saobraćaja, finansija i drugih djelatnosti koji čine oko 2/3 članstva SS BiH.

U izjavi za FTV, Sinan Husić, Sindikata radnika rudnika FBiH izjavio je “da se skup koji je održan u Zenici prije dvije sedmice, može smatrati osnivanjem neke nove organizacije kojom rukovodi Šatorović, a nikako kongresom Saveza samostalnih sindikata BiH.” To znači da je Šatorovićeva grupacija uzurpirala je ime, imovinu, nekretnine i prihode sindikata kojeg su gradili svi radnici i granski sindikati. “Ovo danas doživljavamo kao pravo jednog broja članica SSSBiH, da organizuju osnivački skup i, po svemu sudeći, osnuju novu grupaciju na sindikalnoj sceni", poručio je Husić.

Trinaest granskih sindikata najavljuje žestoku pravnu borbu da se spriječi privatizacija SSS BiH, zaštiti radnička i sindikalna imovina i da se na sudu obore odluke nelegitimnog kongresa.

Podsjetimo, bivši predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović su u februaru i maju minirali rad legitimnog kongresa SSS BiH, jer većina delegata nije glasala za izbor Šatorovića. Potom su mjesecima odbijali da održe nastavak kongresa, uzurpirajući pozicije i visoka primanja. U tajnosti su pripremili skup u Zenici, daleko od očija javnosti i sindikata, pozvali svoje poslušnike mimo statuta, te na mala vrata izabrali Šatorovića uprkos upozorenju 13 sindikata da to neće i ne može biti priznato.

Kolika je pohlepa Bajramovića i Šatorovića da se dokopaju funkcija govori i to da su kongres zakazali u nedelju, a pozive bez radnih materijala uputili u petak kasno popodne, dakle poslije radnog vremena sa ciljem da se skupu odazovu samo njihovi posušnici. Da bruka bude veća birali su samo jednog kandidata, i to javnim a ne tajnim glasanjem jer su se bojali da zbog izuzetne nepopularnosti Šatorovića među radnicima isti drugačije ne bi bio izabran.

Biznis.ba / Vijesti.ba