BiH

Džindić: Kreće istraživanje i eksploatacija nafte u FBiH

Autor: Biznis.ba
Džindić: Kreće istraživanje i eksploatacija nafte u FBiH
Vlada FBiH pokrenula je danas aktivnosti vezano za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, potvrdio je na konferenciji za novinare federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

- Ovom odlukom pokreću se sve aktivnosti vezano za nadmetanje, istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, i to na četiri bloka - dva u Posavini, te po jedan u Tuzli i na Dinaridima.

Radi se o ukupnoj površini od 5.111 kvadratnih kilometara, od čega je najveći po površini blok Dinaridi, drugi Tuzlanski bazen, dok su u Posavini dva mala bloka, prenose Vijesti.ba.

Kako je rekao, kompletna procedura radi se u saradnji sa Zavodom za geologiju i stručnim konsultantima iz Londona.

Raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje, nastavlja Džindić, očekuje se u narednih 15 dana.

- Nakon što ga objavimo, rok je šest mjeseci svim kompanijama da se prijave i učestvuju ravnopravno u javnom oglasu. A nakon što prođe tih šest mjeseci, stručna komisija imenovana od stručnih eksperata iz Vlade FBiH i oba doma Parlamenta FBiH će vršiti analizu i odabir finalne kompanije koja će raditi eksploataciju i istraživanje na području FBiH - kazao je Džindić.

Prema njegovim riječima, ovo je možda jedan od najznačanijih projekata u poslijeratnoj BiH.

- Pored toga što će domaćim kompanijama omogućiti da aktivno učestvuju u infrastrukturnim projektima, učestvovat će i željeznice i elektroprivrede i svi drugi. U svakom slučaju, ukupan pozitivan efekat na privredu i industriju, a sigurno i BiH - naveo je ministar Džindić.

Odgovarajući na pitanja novinara, istakao je da Zavod za geologiju posjeduje kompletno uređenu dokumentaciju tako da bilo koja svjetska kompanija može participirati u javnom oglasu, prenose Vijesti.ba.

- Cijena te dokumentacije za svakog onog ko bude učestvovao u međunarodnom javnom pozivu je 20.000 dolara. Ima nafte, ovdje je nekad i vršena eksploatacija, samo zbog tehnološkog razvitka u tom vremenu nije došlo do većeg istraživanja i veće eksploatacije. Sigurno da FBiH ima potencijala u tome i mi ćemo istrajati na ovom našem projektu da vršimo i ispitivanje i eksploataciju - pojasnio je Džindić.

Biznis.ba